5
/
Marokańskie tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka
Zapiekane Tajine z warzywami oraz indykiem. |
Sprawdzony i łatwy przepis, składniki i przyprawy na marokańskie tajine.
Trochę po marokańsku i trochę po polsku, to mój pyszny przepis na tajine z papryką, cebulą, czosnkiem, ziemniakami, pomidorami oraz kotlecikami z indyka. Tajine zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, doprawionym kolendrą, kurkumą, koprem włoskim i mieloną papryką. Niesamowicie aromatyczna i łatwa potrawa jednogarnkowa. Tradycyjne marokańskie tajine przygotowywane jest w specjalnym glinianym naczyniu (tajine) z charakterystyczną pokrywką w kształcie stożka. Ten piękny garnek stwarza specyficzny "mikroklimat", dzięki któremu potrawa ta zyskuje tak niesamowity i fantastyczny smak. Nie martwcie się jednak, jeżeli tak jak ja nie posiadacie takiego garnka - tajine przygotowane w innym żaroodpornym naczyniu również będzie pyszne :)
Oto mój wypróbowany przepis na tajine dla całej rodziny - korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.