SZWEDZKIE KLOPSIKI
Szwedzkie klopsiki |
Szwedzkie klopsiki - przepis na domowe pulpeciki jak z Ikea.
Najlepszy, wypróbowany przepis na szwedzkie klopsiki. Pulpeciki są łatwe do zrobienia, są pełne smaku jak w Ikei i do tego ten niesamowity, kremowy sos! Po prostu pychota! :)
Jak zrobić szwedzkie klopsiki.
W moim przepisie na szwedzkie klopsiki używam mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego). Można jednak użyć mięsa z samej wieprzowiny lub tylko wołowiny. Aby pulpeciki były wyjątkowo soczyste i utrzymywały wilgotność podczas smażenia i duszenia w sosie, bułkę tartą namaczam wcześniej w mleku. Kiedy bułka tarta dobrze wchłonie mleko dodaję pozostałe składniki i bardzo starannie wyrabiam masę mięsną. Uformowane kuleczki mięsne smażę na mocno brązowy (!) kolor.
Sos do szwedzkich klopsików.
Po usmażeniu wszystkich klopsików nie wylewam soków z patelni. Na tej bazie powstanie ten wyjątkowy, brązowo-kremowy sos do szwedzkich klopsików.
Zwykle szwedzkie klopsiki podawane są z ziemniakami. Doskonale smakują także z konfiturami z borówek lub żurawiny :)
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)