Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŚLEDZIE Z CURRY I OGÓRKIEM KONSERWOWYM: przepis, jak zrobić

ŚLEDZIE Z CURRY I OGÓRKIEM KONSERWOWYM: przepis, jak zrobić

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjne śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą.


Pyszne, klasyczne śledzie z curry z dodatkiem pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych i musztardy, doprawione octem i oliwą. Idealne śledzie na świąteczny stół i uroczystości domowe.

Jak zrobić śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą - prosty, wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na pyszne śledzie w zalewie z curry, musztardą i ogórkiem. Ulepszajcie go! Polecam.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z JABŁKIEM I CEBULĄ

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z JABŁKIEM I CEBULĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i cebulą

Przepis na klasyczną surówkę z kapusty kiszonej z jabłkiem i cebulą do obiadu.


Pyszna  surówka obiadowa z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli, doprawiona cukrem, odrobiną chili i kiełkami. Surówka fantastycznie pasuje do smażonej ryby, do mięs pieczonych i z grilla. Świetna surówka do hot dogów lub domowych burgerów.

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej, jabłka i cebuli - wypróbowany, tradycyjny przepis, składniki i przygotowanie.


Czasem wystarczy kilkanaście minut i  pyszny obiad dla całej rodziny mamy gotowy. Surówka z kiszonej kapusty z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i jajkiem sadzonym to idealny pomysł na szybki, tani i pyszny obiad.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

ŚLEDZIE NATURALNE W ŚMIETANIE: klasyczny przepis

ŚLEDZIE NATURALNE W ŚMIETANIE: klasyczny przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie w śmietanie fot. Moja Książka Kucharska


Przepis na klasyczne śledzie w śmietanie.


Tradycyjne filety śledziowe z cebulą, jabłkiem w gęstej śmietanie, doprawione pieprzem, cukrem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Pyszne śledzie na Wigilię i inne uroczystości domowe.

Jak zrobić śledzie w śmietanie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na śledzie i ulepszajcie go! Polecam.

NAJLEPSZE ŚLEDZIE ZAKWASZANE ZE ŚMIETANĄ: wyjątkowy przepis

NAJLEPSZE ŚLEDZIE ZAKWASZANE ZE ŚMIETANĄ: wyjątkowy przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem.


Proste i pyszne śledzie na Wigilię.


    Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną.  Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to  fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce świeżego chleba z masłem, sałatą z cebulką i śmietaną, doprawione świeżym koprem - to absolutna rewelacja!
Amatorom ostrych potraw polecam doprawić śledzie chili lub pieprzem.

Jak zrobić najlepsze śledzie ze śmietaną - wypróbowany, klasyczny przepis z kuchni staropolskiej.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

SURÓWKA Z MARCHWI I ANANASA

SURÓWKA Z MARCHWI I ANANASA



surówka z marchewki
Surówka z marchewki i ananasa.


Surówka z marchewki i ananasa


Surówka z marchewki i ananasa to pyszna, orzeźwiająca potrawa, która doskonale łączy słodką chrupkość marchewki z egzotycznym smakiem ananasa. 

Surówka z marchewki z ananasem to lekka i zdrowa przekąska lub dodatek do posiłku. Jest to połączenie świeżo startej marchewki i kawałków ananasa, które nadają potrawie wyjątkowej słodyczy i soczystości. Całość jest zazwyczaj polana delikatnym dressingiem, który może być zarówno słodki, jak i wytrawny, w zależności od preferencji smakowych.

SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki

SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka coleslaw  fot. Moja Książka Kucharska

Najlepszy przepis na  surówkę colesław.


Przepyszna surówka colesław z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką, doprawiona sosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka  wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej.

Surówka colesław - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Surówka colesław to wyjątkowo smaczny i popularny na całym świecie dodatek do obiadu. Surówka świetnie komponuje się z pieczonym lub smażonym mięsem. Idealna sałatka do mięs z grilla, do burgerów i hot dogów. Po przygotowaniu sałatkę należy odstawić na min. godzinę, aby składniki i przyprawy dobrze się 'przegryzły'.

Jak zrobić surówkę colesław.


Zobaczcie prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę colesław. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na surówkę colesław.


ŚLEDZIE W OCCIE Z CEBULKĄ: przepis, jak zrobić

ŚLEDZIE W OCCIE Z CEBULKĄ: przepis, jak zrobić

www.e-ksiazkakucharska.pl
śledzie marynowane w occie z cebulką fot. Moja Książka Kucharska

Klasyczny przepis na śledzie w occie.


Pyszne marynowane śledzie w zalewie octowej z cebulką o wyrazistym smaku i aromacie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Prawdziwe, domowe śledzie w occie, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Absolutnie rewelacyjne z sosem chrzanowym, w towarzystwie cebulki i posiekanego koperku.

Jak zrobić śledzie w occie ?


Przygotowanie pysznych marynowanych śledzi wcale nie jest trudne. Należy pamiętać o zakupie dobrej jakości śledzi, nie przesolonych. Jeżeli już okaże się, że nasze śledzie są mega słone, to należy je wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie kilkukrotnie zmieniać wodę.

Tak zrobione śledzie w occie to doskonała baza do wielu sałatek śledziowych, wyśmienite także jako samodzielne danie z kromką świeżego pieczywa z masłem.

Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na śledzie w occie i przygotuj je jeszcze dziś. Spróbuj koniecznie, są pyszne!


Przepis na udane kluski śląskie

Przepis na udane kluski śląskie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kluski śląskie fot. Moja Książka Kucharska


Pyszne kluski śląskie.


Prosty przepis na udane kluski śląskie z jajkiem.


      Podstawowy przepis na zawsze udane kluski śląskie. Idealne do pieczonych mięs z sosem i kapustą. Równie pyszne jako samodzielne danie ze zrumienioną cebulką, okraszone stopionym boczkiem lub skwarkami ze świeżej słoniny.
Kluski śląskie można podawać również na słodko ze śmietaną, cukrem, dżemem lub owocami.

Jak zrobić kluski śląskie?


     Przygotowanie śląskich klusek wcale nie jest trudne, należy tylko pamiętać o kilku ważnych krokach.
Kluski robimy z ugotowanych ziemniaków, które należy dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę i odparować. Masa ziemniaczana powinna być jak najbardziej "sucha" i wystudzona. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną w stosunku 3:1  lub 4:1, w zależności od rodzaju ziemniaków i zawartości w nich  skrobi (mówimy wtedy, że ziemniaki są mniej lub bardziej mączne).  Można dodać jajko, ale nie jest to konieczne.

Jak i ile gotować kluski śląskie?


    Po wymieszaniu masy ziemniaczanej z mąką ziemniaczaną od razu przystępujemy do formowania klusek śląskich - nie odkładamy tej czynności na później, w przeciwnym razie masa zrobi się zbyt kleista, a zrobione kluski ( o ile uda się je uformować) rozpadną się podczas gotowania.
Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie na bardzo niewielkim ogniu. Staramy się, aby woda tylko lekko wrzała, dzięki temu kluski zachowają ładny kształt, gładkość i nie rozpadną się. Kluski śląskie zazwyczaj gotujemy ok. 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnie. Jednak czas ten zależy od wielkości samych klusek i należy sprawdzać je podczas gotowania.


Oto wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na kluski śląskie.


SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I MARCHEWKĄ

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I MARCHEWKĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki fot. Moja Książka Kucharska


Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką do obiadu.


Pyszna surówka do obiadu z kapusty kwaszonej, z marchewką i jabłkiem. Surówka z kapusty na słodko, doprawiona cukrem i olejem.

Prosty przepis na surówkę obiadową z kiszonej kapusty i marchewką.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go ! Polecam.

Oto przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie surówki z kiszonej kapusty i marchewki do obiadu.


TRADYCYJNY KRUPNIK Z ZIEMNIAKAMI, bez mięsa - staropolski przepis

TRADYCYJNY KRUPNIK Z ZIEMNIAKAMI, bez mięsa - staropolski przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska


Prawdziwy krupnik z kaszy jęczmiennej i ziemniakami, zabielany.


Tradycyjny, polski krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami i marchewką, zabielany śmietaną. Krupnik doprawiony koperkiem i majerankiem. Krupnik gotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa. 


Najlepszy przepis na domowy krupnik jak u babci.


Wyjątkowy, domowy krupnik - gęsty, pożywny i kleisty. Staropolski przepis na zupę krupnik, jaki kiedyś gotowały nasze babcie.
Można ugotować mniej kaszy niż jest to podane w przepisie. Zupa wyjdzie wtedy lżejsza.


Jak zrobić prawdziwy, staropolski krupnik z ziemniakami i bez mięsa.


Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na pyszną zupę krupnik.
Absolutnie pyszny i wyjątkowy krupnik, zapisujcie ten przepis i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną.


PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne

PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami.


Pyszne, tradycyjne pierogi ze słodkiej kapusty, pieczarkami, cebulką i jajkiem na twardo, doprawione koprem, wędzoną papryką i ziołowym pieprzem. Postne pierogi na wigilię.

W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek.

Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów z białej kapusty są pieczarki, a w sezonie inne świeże grzyby. Farsz pierogowy jest wówczas bardziej intensywny i ciemniejszy. Bardzo delikatne w smaku i uwielbiane przez dzieci będą pierogi bez dodatku grzybów, papryki i ziołowego pieprzu.

Jak robi się pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami wigilijne- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Do farszu na pierogi ze słodkiej kapusty można dodać ugotowane, utłuczone ziemniaki i skwarki z wędzonego boczku.
Korzystajcie z przepisu na pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na pierogi ze słodkiej kapusty i pieczarkami.


Kapuśniak wigilijny, postny

Kapuśniak wigilijny, postny

Zupa Kapuśniak
Kapuśniak wigilijny postny fot. Moja Książka Kucharska

Postny kapuśniak na Wigilię.


Klasyczny, postny kapuśniak z grochem i ziemniakami na Wigilię. Pyszna zupa doprawiona ziołami z wyraźnym smakiem grzybowym. Kapuśniak ugotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa.

Tradycyjny przepis  na kapuśniak jak u babci.


Jak zrobić domowy kapuśniak wigilijny - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Polecam przepis na kapuśniak, korzystajcie z niego i ulepszajcie go.

Oto składniki i przyprawy na kapuśniak.


CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA

CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA

www.e-ksiazkakucharska.pl
Chrupiące udka kurczaka z piekarnika fot. Moja Książka Kucharska

 Udka kurczaka z piekarnika.


Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika. 

Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką.


      Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad.

Jak upiec udka kurczaka w piekarniku, aby miał chrupiącą skórkę.


 Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

Niezwykle aromatyczny kurczak pieczony w piekarniku z warzywami: cebulą, papryką, marchewką i pędami bambusa

Oto składniki i przyprawy na udka kurczaka z piekarnika.


Tradycyjny bigos moskiewski - przepis

Tradycyjny bigos moskiewski - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos tradycyjny moskiewski fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny, domowy bigos, dawniej nazywany moskiewskim.


      Ten pyszny i wykwintny bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z  pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu.

Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


    Podstawowymi składnikami tradycyjnego bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, a także czerwone wino i powidła śliwkowe. Idealna potrawa na wykorzystanie mięs pozostałych z obiadu. Niekiedy zdarza się również, że zakupimy nieco więcej wędliny niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Jeżeli nie mamy w zwyczaju wyrzucać jedzenia, warto takie zamrozić i na bigos będzie jak znalazł.

  W czasie duszenia, bigos można podlewać czerwonym, słodkim winem - dawniej bardzo często uszlachetniano bigos tym właśnie trunkiem. Dzięki temu bigos uzyskiwał głęboki, ciemnobrązowy kolor i lekko kwaskowo-słodkawy smak. Współcześnie do bigosu, zamiast wina dodajemy miód.

Oto składniki i przyprawy na tradycyjny bigos.


     Według wielu staropolskich źródeł, najlepszy bigos to ten, w którym mięsa jest wagowo tyle samo, co kapusty. Niektórzy dodają do bigosu koncentrat pomidorowy - nieznany jednak składnik w kuchni staropolskiej. Zamiast tego, dawniej do bigosu często dodawano powidła śliwkowe.

Całość należy dusić możliwie długo - im dłużej, tym lepiej. Bigos po każdym kolejnym odgrzaniu jest coraz lepszy.

Przepis pochodzi ze staropolskiej książki kucharskiej.


Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger