Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA OGÓRKOWA NA DRÓBKACH: przepis, jak zrobić

ZUPA OGÓRKOWA NA DRÓBKACH: przepis, jak zrobić

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszna zupa ogórkowa fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na domową zupę ogórkową.


Pyszna polska zupa ogórkowa na rosole z kurczaka, z ziemniakami, marchewką i koperkiem. Delikatna zupa zabielana śmietaną.

Jak zrobić zupę ogórkową na dróbkach - wypróbowany i prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Prosta zupa ogórkowa na dróbkach, czyli skrzydełkach i szyjce z kurczaka. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na zupę ogórkową .


FILET Z INDYKA SMAŻONY: przepis na soczyste sznycle z indyka

FILET Z INDYKA SMAŻONY: przepis na soczyste sznycle z indyka

www.e-ksiazkakuchrska.pl
Sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce.

Przepis na smażone filety z indyka.


Soczyste sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce na obiad. Pyszne sznycle marynowane w soku z pomarańczy, przyprawione przyprawą do gyrosa, rozmarynem i oregano. Absolutnie rewelacyjny smażony filet z indyka. Najlepszy z pieczonymi ziemniakami i sezonową surówką.

Jak zrobić smażone filety z indyka - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Najlepsze, delikatne polędwiczki wieprzowe fot. Moja Książka Kucharska


Prosty przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym.


Pyszne polędwiczki wieprzowe na obiad duszone w sosie z cebulą, marchewką i selerem. Polędwiczki wieprzowe marynowane, doprawione solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Polędwiczki z mojego przepisu, mimo, że pieczone w piekarniku, są miękkie i soczyste.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, aby były kruche i delikatne - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Polędwiczki wieprzowe najpierw marynujemy w przyprawach i cebuli. Aby mięso było soczyste w środku, polędwiczki obsmażamy z każdej strony, przekładamy do naczynia w którym będą się dusić  i obkładamy warzywami. Następnie naczynie należy szczelnie nakryć i powoli, w niezbyt dużej temperaturze dusić polędwiczki do miękkości. Można w piekarniku lub na płycie. To tak po krótce. Dokładny przepis poniżej.

Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym.


SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ: przepis, do obiadu

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ: przepis, do obiadu

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska


Przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty ze śmietaną do obiadu.



Najlepsza surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem i śmietaną, doprawiona cukrem i sokiem z cytryny. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych lub smażonych mięs, a także potraw z grilla. Do surówki z kapusty można dodać namoczone rodzynki, jej smak będzie jeszcze lepszy.

Jak zrobić tradycyjną surówkę z białej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Zobacz sprawdzony przepis krok po kroku na prostą i szybką surówkę z kapusty. 

Oto składniki i przyprawy na surówkę z białej kapusty .


ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

żurek staropolski
żurek staropolski fot. Moja Książka Kucharska

Przepis  na staropolski żurek na zakwasie.


Wyjątkowy, pyszny przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą. Żurek dodatkowo z pieczonym albo duszonym mięsem, chrzanem i suszonymi grzybami, zabielany śmietaną.

Jak zrobić staropolski żurek na zakwasie - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Do żuru staropolskiego podaje się oddzielnie kaszę gryczaną sypką, pęczak, groch albo całe ziemniaki z wody.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na tradycyjny żurek staropolski z jajkiem i  białą kiełbasą.


SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY MARCHEWKI I JABŁKA

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY MARCHEWKI I JABŁKA

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska


Przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka do obiadu.


Pyszna, domowa surówka z białej kapusty obiadowa z marchewką, jabłkiem i cebulą. Surówka z olejem, doprawioną sokiem z cytryny, cukrem i musztardą.

Jak zrobić surówkę z białej kapusty - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Najlepszy przepis na surówkę z kapusty jak w restauracji. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

KOTLETY POŻARSKIE

KOTLETY POŻARSKIE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety pożarskie fot. Moja



Przepis na najlepsze kotlety pożarskie. 


Klasyczny przepis na kotlety pożarskie z piersi kurczaka lub indyka. Klasyczny i wyjątkowy przepis na drobiowe kotlety z koperkiem  oraz pianą ubitą z białek, dzięki której kotleciki są bardzo puszyste i delikatne. Wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kotlety pożarskie z ziemniakami oraz surówką z marchewki i jabłka lub buraczkami na ciepło. Można je  podać z  sosem chilli lub keczupem. Polecam!


Jak zrobić kotlety pożarskie - wypróbowany prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu na kotlety pożarskie i ulepszajcie go :) Polecam.


Oto składniki i przyprawy na kotlety pożarskie.


KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM  : przepis , jak zrobić

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić


www.e-ksiazkakucharska.pl
Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na klasyczne knedle ziemniaczane z mięsem.


Najlepszy przepis na ziemniaczane kluski, które zawsze się udają. Knedle nadziewane mięsem z cebulką, okraszone zrumienioną bułką tartą. Absolutna rewelacja.

Podstawowy przepis na masę ziemniaczaną do knedli. 


Wykorzystując ten podstawowy przepis na knedle ziemniaczane możecie przygotować knedle z nadzieniem serowym, z pieczarkami, ze śliwkami, truskawkami lub brzoskwiniami.
Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy.

Jak zrobić knedle ziemniaczane z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.


Zrobienie domowych knedli z mięsem wcale nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. To samo tyczy się wszystkich innych klusek ziemniaczanych, pyz, kartaczy itp.
Ziemniaki do knedli powinny być całkowicie wystudzone i odparowane. Najlepsze takie z poprzedniego dnia. Oprócz tego ważne jest, aby ziemniaki bardzo dokładnie utłuc bądź przecisnąć przez praskę. Masa ziemniaczana musi być gładka, bez grudek. I ostatnia rzecz : po wymieszaniu masy ziemniaczanej z mąką od razu przystępujemy do robienia knedli. To ważne, gdyż po pewnym czasie masa stanie się bardzo kleista i już tego nie uratujemy.

Oto składniki i przyprawy na knedle ziemniaczane.


KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski.


Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze  świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy do kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach.

Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

TARTE BURACZKI NA CIEPŁO DO OBIADU

TARTE BURACZKI NA CIEPŁO DO OBIADU

www.e-ksiazkakucharska.pl
Buraczki na ciepło fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na klasyczne buraczki do obiadu na ciepło.


Pyszna sałatka z gotowanych, tartych buraczków ćwikłowych. Tradycyjny przepis na zasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także  do pieczonej kaczki lub gęsi.

Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu - klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Oto składniki i przyprawy na buraczki na ciepło.


PIEROGI LENIWE Z TWAROGIEM

PIEROGI LENIWE Z TWAROGIEM


www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi leniwe z białym serem i ziemniakami.

Pierogi leniwe z twarogiem

Przepis na pierogi leniwe z 500g twarogu.


Najlepsze pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami. Leniwe są mięciutkie i zawsze się udają, najsmaczniejsze polane masełkiem lub zrumienioną bułką tartą. Idealne, klasyczne pierogi leniwe dla dzieci :) A może kluski leniwe? Różnie na nie mówimy, ale składniki zawsze takie same.


Jak zrobić pierogi leniwe z serem i ziemniakami- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na pierogi leniwe.


KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI: duszona na winie

KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI: duszona na winie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Czerwona kapusta na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na duszoną czerwoną kapustę z jabłkami na ciepło do obiadu.


Pyszna czerwona kapusta na ciepło zasmażana z jabłkami i rodzynkami do obiadu. Kapusta duszona z czerwonym winem. Sałatka z kapusty doprawiona gałką muszkatołową oraz cynamonem.  Prosta sałatka obiadowa z czerwonej kapusty idealna do pieczonej kaczki, kotletów mielonych lub schabowych- koniecznie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z koperkiem. Absolutnie rewelacyjna jarzynka do obiadu.

Jak zrobić kapustę czerwoną z jabłkami do obiadu - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam!

Oto składniki i przyprawy na kapustę czerwoną do obiadu.


BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty

BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty

wiąteczny barszcz na zakwasie
Tradycyjny barszcz biały fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny biały barszcz na zakwasie pszennym. 


       Tradycyjny, świąteczny barszcz biały gotowany na wywarze jarzynowym i grzybowym. Barszcz doprawiony czosnkiem i zabielany śmietaną. Czysty barszcz podajemy z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Jako wkładkę do barszczu można podać białą kiełbasę parzoną  i jajka ugotowane na twardo.

Na barszcz biały używamy zakwasu dobrze wystałego, po 3-4 dniach kwaszenia.

Jak zrobić domowy barszcz biały na zakwasie - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu  i ulepszajcie go :) Polecam.

PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis

PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis

chrupiące placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane.


Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.


Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. 
Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury?


Z czym podać placki ziemniaczane.


Najczęściej chyba, placki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej gęstej śmietany albo posypane cukrem. Absolutnie przepyszne. 
A oto kilka pomysłów jak inaczej podać placki ziemniaczane:

Jak zrobić placki ziemniaczane - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.



Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger