Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM

KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM

wwww.e-ksiazkakucharska.pl
Najlepsze kotlety de volaille

Przepis na klasyczne kotlety de volaille z masłem.


Klasyczne, domowe kotlety de volaille, panierowane w bułce i smażone na patelni. Pyszne kotlety dewolaje z kurczaka z masłem. Jako nadzienie można zrobić masło ziołowe. Można dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Wyśmienity będzie także szpinak uduszony na maśle z cebulką oraz czosnkiem.

Jak zrobić kotlety de volaille z kurczaka - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Kotlety de volaille będą najlepsze jeżeli zamarynujemy wcześniej mięso w przyprawach.

Oto składniki i przyprawy na kotlety de volaille.


Przepis na pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie.

Sprawdzony przepis na pierogi ruskie.

     Pyszny, sprawdzony przepis na domowe pierogi ruskie z ziemniakami, białym serem i podsmażoną cebulką - jak babcine :) Ciasto na pierogi ruskie jest elastyczne, mięciutkie, bardzo dobrze się z nim pracuje i nie wymaga nadmiernego podsypywania mąką. Pierogi ruskie doskonale smakują okraszone podsmażonym boczkiem i cebulą, z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem. Świetne także polane stopionym masłem lub z dodatkiem śmietany. Po prostu pycha! 

Zobacz jak zrobić pyszny farsz i fantastyczne ciasto na pierogi ruskie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Polecam pięknie!

SZWEDZKIE KLOPSIKI

SZWEDZKIE KLOPSIKI

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Szwedzkie klopsiki 

Szwedzkie klopsiki - przepis na domowe pulpeciki jak z Ikea.

     Najlepszy, wypróbowany przepis na szwedzkie klopsiki. Pulpeciki są łatwe do zrobienia, są pełne smaku jak w Ikei i do tego ten niesamowity, kremowy sos! Po prostu pychota! :)

Jak zrobić szwedzkie klopsiki.

   W moim przepisie na szwedzkie klopsiki używam mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego). Można jednak użyć mięsa z samej wieprzowiny lub tylko wołowiny. Aby pulpeciki były wyjątkowo soczyste i utrzymywały wilgotność podczas smażenia i duszenia w sosie, bułkę tartą namaczam wcześniej w mleku. Kiedy bułka tarta dobrze wchłonie mleko dodaję pozostałe składniki i bardzo starannie wyrabiam masę mięsną. Uformowane kuleczki mięsne smażę na mocno brązowy (!) kolor. 

Sos do szwedzkich klopsików.

    Po usmażeniu wszystkich klopsików nie wylewam soków z patelni. Na tej bazie powstanie ten wyjątkowy, brązowo-kremowy sos do szwedzkich klopsików.

Zwykle szwedzkie klopsiki podawane są z ziemniakami. Doskonale smakują także z konfiturami z borówek lub żurawiny :)

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) 

KAPUSTA CZERWONA DO SŁOIKÓW

KAPUSTA CZERWONA DO SŁOIKÓW

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapusta czerwona do słoików na zimę.

Kapusta czerwona na zimę do słoików- prosty i wypróbowany przepis.

     Bardzo łatwy przepis na przepyszną surówkę z kapusty czerwonej do słoików na zimę, w zalewie słodko-kwaśnej.  Przed włożeniem do słoików kapusta czerwona jest gotowana i na ciepło wkładana do słoików. Surówka z kapusty czerwonej doskonale pasuje do obiadu, a szczególnie wybitnie smakuje podana do pieczonej kaczki. Kapusta jest chrupiąca i ma świetny, dopracowany smak. Można ją przygotować na różne sposoby. Ta surówka jest z dodatkiem marchewki i cebuli, można dodać starte jabłka. Sałatka najlepiej smakuje na zimno.

KOMPOT ZE ŚLIWEK

KOMPOT ZE ŚLIWEK

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kompot ze śliwek.

Kompot ze śliwek - składniki :

  • około 600g śliwek
  • 1,5 litra wody
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru

Kompot ze śliwek - przepis:


Krok 1.
  • Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Krok 2.
  • Ugotować syrop z wody i cukru.
  • Śliwki wrzucić na wrzący syrop i gotować kilka minut. Gdy śliwki zmiękną, kompot odstawić do wystudzenia. Gotowy kompot ze śliwek przelać do kompotierki i gotowe.
Miłego gotowania!

KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM

KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak w sosie pomidorowym.

Kurczak w sosie pomidorowym.

    Przepis na soczystego kurczaka w sosie pomidorowym z czosnkiem, cebulą, imbirem, kurkumą, anyżem i mlekiem kokosowym. Kurczak doprawiony chili, goździkami i cynamonem. Gotowe danie można podawać z ryżem lub ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Kurczak oblany aksamitnym sosem pomidorowym doskonale smakuje posypany sezamem oraz udekorowany świeżą bazylią.

KURCZAK W CYTRYNOWYM SOSIE PO CHIŃSKU

KURCZAK W CYTRYNOWYM SOSIE PO CHIŃSKU

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak w sosie cytrynowym.

Kurczak w sosie cytrynowym

Kurczak w sosie cytrynowym to jedno z tych dań, które zachwycają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim wyrazistym połączeniem smaków. Delikatne mięso kurczaka, pokryte chrupiącą skórką, spotyka się tu z intensywnym, cytrynowym sosem, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. To danie, choć kojarzy się głównie z kuchnią chińską, znalazło swoje miejsce na stołach na całym świecie, zdobywając serca miłośników smakowych eksperymentów.

KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ

KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ

www.e-książkakucharska.pl
kotlety schabowe z kością.

 

Przepis na kotlety schabowe z kością.

    Kotlety schabowe z kością panierowane w jajku i bułce tartej, doprawione solą, pieprzem i tymiankiem. Kotlety marynowane w mleku, cebuli i czosnku.

     Kotlety schabowe z kością to doskonały pomysł na obiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można podawać je z ziemniakami albo kaszą i ulubioną surówką z warzyw. Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha!

ZUPA Z DYNI

ZUPA Z DYNI

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa z dyni.

Zupa z dyni 

    Gęsta i kremowa zupa dyniowa z podduszoną cebulką, czosnkiem, marchewką i ziemniakami. Zupa gotowana na rosole, podawana ze śmietanką i nasionami sezamu. Ta zupa z dyni jest prawdopodobnie najłatwiejsza do zrobienia na świecie. Wrzuca się wszystko razem do garnka, gotuje, miksuje i gotowe :) 

     Tę zupę dyniową można ugotować w mgnieniu oka, mając pod ręką tylko kilka składników: dynia, cebula, marchew, czosnek i rosół. W tym przepisie na zupę z dyni nie ma wcześniejszego pieczenia warzyw - to coś fantastycznego, kiedy jesteśmy w pośpiechu. Pokrojoną w kostkę dynię wystarczy wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami, gotować 15 minut i zblendować na gładki krem. Zupę, na koniec doprawić do smaku i gotowe :)

Zupa z dyni - aksamitna i kremowa zupa pełna smaku.

MOŁDAWSKIE PLACINDY Z DYNIĄ

MOŁDAWSKIE PLACINDY Z DYNIĄ

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Mołdawskie placindy z dynią.

Mołdawskie placindy z dynią - minimum składników, maksimum smaku.

      Smak tych sakiewek natychmiast przeniesie Cię do gwarnej, kolorowej i pachnącej Mołdawii. Placindy są chrupiące, aromatyczne i idealnie słodkie. Równowagę dla smaku stanowi lekko kwaśny jogurt grecki ze świeżą miętą. Są absolutnie rewelacyjne.

KURCZAK TERIYAKI

KURCZAK TERIYAKI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak Teriyaki.


Prosty kurczak  Stir Fry z patelni, glazurowany w sosie Teriyaki.

Przepyszny kurczak w gęstym i lśniącym sosie Teriyaki.

 

     Udka kurczaka gotowane na patelni bezpośrednio na kuchence, bez piekarnika. Błyszczące, soczyste i delikatne udka kurczaka glazurowane gęstym sosem Teriyaki. Super łatwy przepis, który nigdy nie zawodzi. Kurczaka nie trzeba wcześniej marynować. Wystarczy obsmażyć udka, aż staną się miękkie i złocistobrązowe, a następnie wlać przygotowany wcześniej sos Teriyaki. Gdy sos zgęstnieje i pokryje kawałki kurczaka, danie będzie gotowe. Wystarczy udekorować posiekaną dymką, szczypiorkiem i posypać sezamem. 

MUFFINKI przepis podstawowy

MUFFINKI przepis podstawowy

 

muffinki przepis podstawowy
Muffinki przepis podstawowy.

Podstawowy przepis na puszyste i maślane muffinki.

     Ten podstawowy przepis na muffinki jest prosty, a babeczki miękkie i maślane. Podstawowe ciasto na muffinki jest łatwe do wykonania i można dodawać do niego różne dodatki, np. ulubione owoce, orzechy, kakao, wiórki kokosowe itp.

Te mięciutkie i puchate muffinki w mgnieniu oka znikają ze stołu.

     Przepis ten jest zgodny z metodą muffinkową. W oddzielnych miseczkach mieszamy mokre i suche składniki. Dopiero później wszystkie są razem łączone i krótko mieszane. 

Podstawowe składniki na muffiny.

     Zwykłe babeczki nie wymagają wielu składników. Najprawdopodobniej masz je już pod ręką, czyli mąka, proszek do pieczenia, masło (lub olej), cukier, jaja, mleko (lub maślanka, kefir, jogurt naturalny), szczypta soli :)

Jak zrobić muffinki.

   Ten  przepis jest tak szybki i łatwy, że można zrobić te muffinki z zamkniętymi oczami ;) Podstawowe ciasto na muffiny nie powinno być zbyt słodkie. W praktyce używam takiej samej ilości cukru jak masła. Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Przy łączeniu składników suchych i mokrych należy zachować szczególną ostrożność , ponieważ nadmierne mieszanie może sprawić, że muffiny będą twarde. Mieszam tylko do czasu, kiedy nie widać już żadnych smug suchej mąki w cieście - ciasto może być nierówne. To zupełnie normalne w przypadku babeczek. 

Najlepsze muffiny - wskazówki.

Do przygotowania można użyć oleju zamiast masła, należy tylko pamiętać, że tekstura muffinek będzie znacznie bardziej miękka. Można także połączyć olej i masło (pół na pół). Zamiast pełnego mleka można użyć maślanki, jogurtu naturalnego albo greckiego, a także kefiru lub śmietany. Jogurt grecki dobrze jest, przed dodaniem, rozcieńczyć niewielką ilością wody.

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą.

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą - wypróbowany, domowy przepis.

     Pyszna surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Pekińska surówka z kukurydzą, pomidorem, jabłkiem i majonezem. Sałatka z dodatkiem ogórka i posiekanego koperku.

Surówka z pekińskiej to świetny dodatek do obaidu.

Kurczak gotowany na patelni: 3 szybkie przepisy, tytanowa patelnia Woll

Kurczak gotowany na patelni: 3 szybkie przepisy, tytanowa patelnia Woll

 

www.patelnie-tytanowe.pl
Sos pomidorowy z patelni.

Pyszne pomysły na szybki obiad z kurczaka - tytanowa patelnia Woll.

       Chciałam wam pokazać innowacyjną i wyjątkową patelnię WOLL ze specjalną tytanową  powłoką. i odczepianą rączką. Czym ta patelnia zasługuje na uwagę pośród wielu innych patelni, które mamy niemal wszędzie i to w zasięgu ręki?  Tytanowa patelnia Woll, to niezwykle uniwersalne i łatwe do utrzymania w czystości naczynie kuchenne. Jest to patelnia przeznaczona do różnych czynności. Można w niej gotować, smażyć, dusić, a nawet zapiekać potrawy. Specjalna powłoka non-stick umożliwia smażenie bez tłuszczu albo z bardzo niewielką jego ilością, oraz gwarantuje, że potrawa nie będzie przywierać do patelni. Innowacyjna tytanowa powierzchnia patelni sprawia, że jest ona niezwykle odporna i wytrzymała. Nie wiem, co mogło by ją uszkodzić...Tak między nami, to uważam, że to jest patelnia na całe życie!

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger