8
/
PRZEPIS: PRAWDZIWY KRUPNIK POLSKI
Tradycyjny, domowy krupnik. |
Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na najlepszy krupnik polski.
Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej na rosole z jarzyn i kości. Krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną z dużą ilością posiekanego koperku i pietruszki.
Krupnik polski ugotowany tradycyjnie. Dlatego to nie jest przepis na szybki krupnik :) Za to jest najlepszy.
Aby krupnik miał odpowiednio gęstą i kleistą konsystencję, kaszę należy uprzednio oddzielnie rozgotować, czyli rozkleić z niewielką ilością masła, a następnie ubić trzepaczką.
Krupnik można ugotować na żeberkach wieprzowych, ale także na drobiowych skrzydełkach. Po ugotowaniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i na powrót wkładamy do zupy.
Pyszny, domowy krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.