POTRAWKA Z INDYKA
Potrawka z indyka. |
Potrawka z indyka. |
Placki z cukinii |
Te placuszki z cukinii są niewiarygodnie łatwe w wykonaniu i smaczne. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć cukinię, odcedzić ją z nadmiaru wody, wrzucić do miski ze wszystkimi innymi składnikami i wymieszać. Następnie usmażyć płaskie, rumiane, chrupiące kotleciki cukiniowe i gotowe. bardzo łatwe, prawda?
Kiedy przygotowujemy cukiniowe placki, warto najpierw podgotować lub nasolić startą cukinię i cebulę, a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dzięki temu kotlety z cukinii nie będą rozpadać się podczas smażenia. Tartą cukinię można ułożyć na papierowym ręczniku i mocno zwinąć, aby powstała kulka, następnie mocno ścisnąć, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Placki z cukinii. |
Placki z cukinii są cudownie pożywne, niskokaloryczne i stanowią doskonały sposób na podjadanie warzyw dla wybrednych smakoszy. Placuszki z cukinii uwielbiają dorośli i dzieci. Najlepsze jest to, że możemy podać te placuszki jako przekąskę, przystawkę, na kolację, a nawet lekki obiad. W tym przepisie mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową. Mąka działa jak środek wiążący, więc inne mąki będą równie dobrze działać.
Placki z cukinii najlepiej smakują świeże, jednak w szczelnym pojemniku można je przechować w lodówce 2-3 dni. Nie polecam jednak zamrażania cukiniowych placków.
Kotlety z cukinii tartej można podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale dla uzyskania najlepszego smaku i chrupkości najlepiej odgrzewać placuszki na patelni.
Placki z cukinii można podawać jako wegetariańskie danie główne. Najczęściej podaje się je ze śmietaną, jogurtem lub sosem marinara, tzatziki lub czosnkowym. Placki z cukinii można również podawać na bułce jako wegetariański burger.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam!
Leczo z cukinią i kiełbasą. |
Leczo z cukinii to uniwersalne danie do przyrządzenia, ponieważ można je przygotować na obiad, kolację lub jako przekąskę. W tym przepisie do leczo dodałam pomidory z puszki krojone, bez skórki, ale możecie je zastąpić świeżymi pomidorami, które latem są przecież najsmaczniejsze.
Super łatwy przepis na leczo z cukinią z dodatkiem aromatycznych przypraw ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Pokochasz to, jak łatwo można je przyrządzić w zaciszu własnego domu. Cały swój smak zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom i składnikom. Do leczo warto dodać odrobinę korzennych przypraw jak kardamon czy goździki. Wiem, ze wszyscy uwielbiacie potrawy o pięknych i odważnych smakach - nic nie przebije dobrego, wyrazistego i świetnego leczo z cukinią ze świeżym, chrupiącym chlebem na zakończenie chaotycznego dnia :)
Istnieje wiele odmian leczo z kabaczka. Możesz je przygotować z papryki, z pieczarkami, kiełbasą lub parówkami, z pomidorami świeżymi lub z puszki. Innymi słowy, TY masz całkowitą kontrolę nad tym, jakich przypraw i składników użyjesz do leczo.
Koniecznie napiszcie mi, jak wy przygotowujecie leczo z cukinią. jestem bardzo ciekawa Waszych pomysłów :) Pozdrawiam!
Czatnej brzoskwiniowy. |
Przepis na brzoskwiniowy czatnej z cebulą, imbirem, czosnkiem i chili, z dodatkiem curry, kminu rzymskiego, cynamonu i brązowego cukru. Aby uzyskać 2 litry posiekanych brzoskwiń potrzeba około 2,3 kg owoców. Pyszny sos do pieczonego lub duszonego mięsa, burgerów, hot-dogów oraz serów.
Cukinia grillowana w marynacie czosnkowej. |
Serowo-czosnkowy sos do grilla. |
Morelowy sos czatnej. |
Domowe mini pizze. |
Domowy makaron z naleśników. |
Cukinia z grilla. |
Naleśniki ruskie. |
Pyszne kotlety z karkówki. |
Caprese - słynna włoska sałatka. |
Sałatka z fetą. |