Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)
Shoarma z grillowanego kurczaka. |
Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)
Shoarma z kurczaka z grilla - niesamowicie pyszne danie, które zrobisz w mgnieniu oka.
Prosty i pyszny przepis na Shoarmę (Shawarmę) z grillowanego kurczaka - potrawa pełna bliskowschodnich smaków.
Przygotowanie kurczaka zaczyna się od aromatycznej marynaty Shoarma (lub Shawarma), wykonanej z mieszanki bliskowschodnich przypraw, dzięki którym danie to zawdzięcza swój niezwykły smak i fantastyczny zapach. Można użyć całych nasion i przed zmieleniem uprażyć je na suchej patelni, albo mielonych, co jest szybsze i łatwiejsze.
Połączenie gorącego grillowanego kurczaka ze schłodzoną sałatką izraelską z ziołami i sosem tzatziki jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie i pyszne.
Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma) |
Shoarma - minimum składników, maksimum smaku - pokochacie tego grillowanego kurczaka.
Do przygotowania Shoarmy można użyć filetu z kurczaka, pokrojonego w równej wielkości kawałki i tak jak na zdjęciu grillować w postaci szaszłyków. Świetnie sprawdzą się także podudzia kurczaka bez kości i skóry, a nawet wieprzowina, zgrillowana również w formie szaszłyków.
Kurczak Shoarma z grilla |
Shoarma z grillowanego kurczaka - przepyszne dodatki.
Moja Shoarma jest pełna smaku i prostych składników. Cudownym dodatkiem do tego grillowanego kurczaka jest sałatka izraelska, którą przygotowuje się z bardzo drobno posiekanych warzyw (ogórek, pomidor, kolorowe papryki, czerwona cebula) i ogromnej ilości ziół, sos tzatziki i zgrillowana tortilla. Zamiast tortilli można podać chlebki pita, wspaniały jest także hummus.