Liczba gości w ciągu ostatniego roku
Makaron z sosem truskawkowym
Makaron z truskawkami. |
Makaron z sosem truskawkowym.
Szybki przepis na makaron z truskawkami :
Składniki:
- około 200g makaronu, mogą być świderki, spaghetti itp.
- sos truskawkowy przygotowany wg. tego przepisu>>>
Przepis na makaron w sosie truskawkowym:
- Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu.
- W tym czasie przygotować sos truskawkowy>>>
- Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć do miseczek i polać sosem z truskawek. Można udekorować połówkami świeżych truskawek i listkami mięty.
Sos truskawkowy
Sos truskawkowy.
Prosty i szybki przepis na sos truskawkowy z dodatkiem soku z cytryny, cukru i śmietanki. Idealny sos do makaronu, knedli albo ryżu. Przygotowanie jest banalnie proste, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy i gotowe. Ten sos truskawkowy można podać na ciepło, pamiętając, aby użyć śmietanki 30%
Sos truskawkowy składniki:
- 450 g truskawek, umytych, bez szypułek i pokrojonych na mniejsze kawałeczki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki śmietany 18% lub 30%
Przepis na sos truskawkowy.
- Wszystkie składniki na sos truskawkowy zmiksować, doprawić do smaku i podawać na zimno lub po podgrzaniu.
Kompot z wiśni na zimę
Kompot z wiśni. |
Kompot z wiśni.
Przepis na kompot z wiśni do słoików na zimę. Kompot łatwy do zrobienia. Przygotowany z wiśni z pestkami - do wcześniejszego zużycia. Owoce można wydrylować. W ten sam sposób można przygotować kompoty z innych owoców. Różnica jest tylko w ilości cukru i czasie pasteryzacji - twardsze owoce pasteryzuje się dłużej. Z jabłek, gruszek lub pigwy usuwa się gniazda nasienne. Owoce pestkowe można używać z pestkami.
Inne przepisy na przetwory, które mogą Ci się spodobać:
- Kapusta czerwona do słoików>>>
- Marynowana fasolka szparagowa - przepis>>>>
- Marynowane młode buraczki>>>
- Ogórki w zalewie curry>>>
- Ogórki w musztardzie>>>
- Ogórki z chili>>>
- Słodko-kwaśne marynowane wiśnie>>>
- Chrupiące ogórki konserwowe>>>
Jak zrobić kompot z wiśni.
Poniżej wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku kompotu z wiśni na zimę. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie go :) Polecam!
Super puszyste pancakes z truskawkami
Pancakes. |
Pancakes.
Pancakes - puszyste placuszki z truskawkami, nutą cytryny oraz wanilii. Fantastyczne na śniadanie, podwieczorek albo deser. Te pankejki są delikatnie lekkie w środku i mięciutkie z cudownie chrupiącą obwódką.
Zamiast truskawek można dodać jagody, borówki albo kawałeczki czekolady. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na pancakes, ponieważ zawsze mam pod ręką to, czego potrzebuję, aby je przygotować. Uwielbiam to, że wymagają tylko kilku prostych składników.
Pancakes. |
Jak zrobić pancakes.
Zazwyczaj zwykłe pancakes potrzebują tylko mąki, proszku do pieczenia, jajek, mleka i cukru.
Aby pancakes z truskawkami były ładne i puszyste dodałam odrobinę sody oraz soku z cytryny. Pankejki z owocami mają tendencję do ważenia ciasta, co powoduje, że stają się ciężkie oraz zbite. Soda oczyszczona w środowisku kwaśnym aktywuje się lepiej, stąd dodatek soku z cytryny - placuszki są mega puszyste. Takie środowisko zapewnia także maślanka. Można więc zrezygnować z soku cytrynowego i dodać maślankę zamiast mleka.
Te cudowne pankejki z truskawkami są naprawdę łatwe do zrobienia. Pamiętać należy jednak, aby kawałeczki truskawek dodać do ciasta przed samym smażeniem placuszków i nie mieszać go już od tego momentu. Poniżej przepis na dwa sposoby smażenia placuszków.
Kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać:
Lemoniada truskawkowa
Lemoniada truskawkowa. |
Lemoniada truskawkowa.
Lemoniada truskawkowa to idealny napój na lato, który orzeźwia i daje ochłodę w upalne dni. Ten prosty i smaczny napój składa się z kilku składników, w tym z soczystych truskawek, soku z cytryny, cukru oraz wody gazowanej lub niegazowanej. To pyszny sposób na zaspokojenie pragnienia i na ochłodzenie się w upalne dni.
Przygotowanie lemoniady truskawkowej jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka chwil. Wystarczy umyć i oczyścić truskawki, a następnie je zmiksować. W osobnym naczyniu przygotować syrop cukrowy. Wszystko razem połączyć, dodać wodę oraz sok z cytryny do napoju, kostki lodu i dokładnie wszystko wymieszać
Lemoniada truskawkowa. |
Lemoniada truskawkowa
Lemoniada truskawkowa jest idealna na letnie przyjęcia w ogrodzie, pikniki oraz grille. To doskonały sposób na zaskoczenie swoich gości orzeźwiającym i smacznym napojem. Lemoniada truskawkowa pasuje także do lekkich posiłków, takich jak sałatki, kanapki czy grillowane warzywa.
Napój ten jest idealny dla osób, które lubią słodkie i orzeźwiające napoje. Truskawki dodają do lemoniady słodyczy, a sok z cytryny nadaje napojowi charakterystycznego, kwaśnego smaku. Dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich napojów, lemoniadę truskawkową można przygotować z mniejszą ilością cukru lub zastąpić go innym słodzidłem.
Makrela z grilla po indyjsku
Makrela z grilla. |
Makrela z grilla.
Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne.
Makrela grillowana.
Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu i nie wymaga to większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw.
Jak zrobić makrelę na grillu.
Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas grillowania posypujemy węgle przyprawą Garam Masala. Aromat jaki unosi się znad grilla...fantastyczny! :D
Ryba grillowana w całości ma więcej smaku i jest bardziej soczysta niż zwykłe filety. Makrelę można również grillować w folii aluminiowej. Świetnie smakuje grillowana w piekarniku lub z grilla elektrycznego.
Makrela z grilla. |
Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Skrzydełka z kurczaka w miodzie. |
Skrzydełka z miodem.
Łatwe i pyszne skrzydełka z miodem. Kurczak z piekarnika z najbardziej niesamowitym kilku-składnikowym sosem miodowo-czosnkowym, który jest tak dobry, że zechcesz go używać do każdego mięsa! :D Syrop ma niezwykle wyważony smak - jest pikantny, słodki i czosnkowy jednocześnie.
Ten super łatwy przepis sprawia, że skrzydełka z miodem są mięciutkie w środku, a z zewnątrz chrupiące.
Skrzydełka z miodem i musztardą.
Te delikatne i soczyste skrzydełka z miodem i musztardą to doskonały pomysł na szybki obiad. W przepisie tym nie ma marynowania kurczaka; nie potrzeba przygotowywać również oddzielnego sosu do podania. Wszystko dzieje się w jednym garnku.
Skrzydełka z piekarnika w miodzie.
Wypróbowany, pyszny przepis na chrupiące skrzydełka z piekarnika w miodzie z dodatkiem musztardy francuskiej i Dijon. Skrzydełka doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny, papryką, rozmarynem i natką pietruszki.
Wypróbuj także takich przepisów na kurczaka:
- Kokosowe stripsy z kurczaka>>>
- Grillowany kurczak Shoarma>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>>
- Kurczak w kremowym sosie z czosnkiem i parmezanem>>>
- Pieczone udka z kurczaka>>>
Kokosowe stripsy z kurczaka
Kokosowe stripsy z kurczaka. |
Stripsy z kurczaka.
Pyszne i soczyste paski kurczaka w chrupiącej kokosowej panierce. Można je przygotować i podawać na wiele sposobów. Skorzystaj z przepisu i przygotuj stripsy z kurczaka jak prawdziwy mistrz!
- delikatne drobiowe mięso otoczone chrupiąca panierką Panko z wiórkami kokosowymi
- kurczak marynowany w mielonej papryce, czosnku, soli i cayenne
- uwielbiane przez dzieci i dorosłych
- doskonałe na obiad, przekąskę, kolację albo lunch do pracy
Stripsy
Do przygotowania stripsów możecie użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw do drobiu. Delikatne i soczyste kawałki kurczaka o czosnkowo- paprykowym smaku. Stripsy panierowane w Panko dla większej chrupkości. Można je upiec lub usmażyć na głębokim oleju.
Stripsy. |
Stripsy z kurczaka przepis.
Ten łatwy i szybki przepis na chrupiące stripsy z kurczaka jest u mnie od lat. Jest trochę adaptacją innego ulubionego przepisu: Stripsy z kurczaka>>>
- przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu:
- składniki są łatwo dostępne i niedrogie
- stripsy można upiec w piekarniku lub usmażyć
- minimum bałaganu
- przepis na najlepsze, domowe stripsy z kurczaka
Jak zrobić stripsy z kurczaka.
Mój przepis rozpoczyna się od przygotowania marynaty z czosnku, czerwonej papryki, maggi, soli, cayenne, soku z cytryny i odrobiny oleju. Paseczki z kurczaka marynujemy przez minimum 30 minut, najlepsze jednak będą jeżeli pozwolimy im marynować się nieco dłużej (nawet przez całą noc).
Sos czosnkowy Tzatziki
Sos tzatziki. |
Sos tzatziki.
Przepis na grecki sos tzatziki.
Pyszne greckie tzatziki - sos jogurtowo-czosnkowy z zielonym ogórkiem, świeżym koprem albo miętą i sokiem z cytryny. Ten łatwy, zdrowy i oryginalny przepis można wykonać w mniej niż 15 minut.
Składniki na oryginalny sos tzatziki:
- 1 długi, świeży ogórek
- sól, pierprz
- 1 duży ząbek czosnku
- gęsty jogurt grecki
- świeży koperek lub mięta (połączenie obu też pyszne)
- sok z cytryny do smaku
- oliwa z oliwek do pokropienia gotowego tzatziki
Oto podstawowe składniki sosu tzatziki. Taki przepis może służyć jako punkt wyjścia do stworzenia swojego ulubionego sosu :)
Sos tzatziki do czego.
Tzatziki to niezwykle wszechstronny sos, który podajemy szczególnie często latem, do potraw z grilla. Koniecznie schłodzony, idealnie pasuje do grillowanej karkówki albo kurczaka.
Oto kilka pomysłów z czym jeść greckie tzatziki:
Sałatka izraelska: autentyczny izraelski przepis
Sałatka izraelska. |
Sałatka izraelska.
Izraelski przepis na sałatkę z bardzo drobno posiekanych warzyw oraz ziół.
Oto prosty, autentyczny przepis na sałatkę izraelską z drobno posiekanych warzyw, świeżych ziół, cytryny i oliwy z oliwek. Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa sałatka, która doskonale pasuje do grillowanego mięsa np. kurczaka Shawarma (przepis>>>), można podać do niej falafel, chlebek pita, sos tahini albo hummus. Przepyszne!
Israeli salad. |
Jak zrobić najlepszą sałatkę izraelską - kilka wskazówek!
- Sałatka izraelska jest łatwa do zrobienia, jednak swój fantastyczny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym, świeżym składnikom. Dojrzałe, wygrzane w słońcu letnie pomidory naprawdę robią ogromną różnicę!
- Wszystkie składniki powinny być bardzo drobno posiekane. Właściwie im drobniej tym lepiej! Nie można się spieszyć, po prostu trzeba się tym cieszyć, a sałatka wyjdzie obłędna. Bardzo pomaga odpowiednio dobrany, ostry nóż (zwłaszcza przy krojeniu pomidorów).
Sałatka izraelska. |
Pierogi z serem na słono
Pierogi z serem na słono. |
Przepis na pierogi z białym serem na słono.
Składniki na ciasto pierogowe:
- ok. 300g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki stopionego masła
- około 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie do pierogów z serem:
- 500g białego sera twarogowego
- 2 jajka
- 1 - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub świeżej mięty pieprzowej
- sól do smaku
Pierogi z serem. |
Przepis na pierogi z serem na słono.
- Z podanych składników przygotować ciasto pierogowe: do miski przesiać mąkę pszenną; następnie zrobić na środku dołek do którego wbić jajka, wlać wodę oraz stopione masło, oprószyć solą i za pomocą widelca wstępnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dłonią zagnieść ciasto, dolewając w razie potrzeby wody.
- Gładkie i elastyczne ciasto zawinąć w czystą ściereczkę kuchenną i pozostawić na kilka minut aby "odpoczęło".
- Biały ser przepuścić przez maszynkę, następnie starannie utrzeć z jajkami i solą, dodać posiekany szczypiorek lub miętę i wymieszać.
- Ciasto pierogowe rozwałkować na placki o grubości około 3mm, z których wykrawać np. szklanką kółka. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu i staranie zlepiać.
- Gotowe pierogi z serem na słono wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
Domowe pierogi - przepisy, które mogą Ci się spodobać :
Pierogi z serem na słono. |