Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2

 

sałatka z ogórków szwedzka
Sałatka z ogórków szwedzka.

Sałatka z ogórków szwedzka

     Domowa sałatka z ogórków szwedzka do słoików na zimę. Sałatka z marchewką, cebulą i gorczycą w zalewie bez oleju. Pasuje idealnie jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i kanapek. Można ją wykorzystać jako urozmaicenie do domowych burgerów i tortilli. Warto zapamiętać przepis, sałatka wszystkim bardzo smakuje :)

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1>>>

Sałatka szwedzka na zimę

     Cienko pokrojone plasterki chrupiących ogórków to moja propozycja pysznej sałatki szwedzkiej na zimę. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania sałatki na około 12 słoików po 0,5 litra:

  • 4 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 3 cebule, pokrojone w cienkie piórka
  • 4 litry wody
  • szklanka soli

Zalewa do sałatki szwedzkiej:

  • 4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki cukru
  • 6 szklanek wody
Dodatkowo do każdego słoika:
  • kilka plasterków marchewki
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
Kompot  z agrestu z truskawkami

Kompot z agrestu z truskawkami

kompot z agrestu
Kompot z agrestu.

 Kompot z agrestu

na 4 słoiki 1,0 litra
  • 1kg agrestu
  • truskawki
Syrop cukrowy:
  • 2 litry wody
  • 0,5kg cukru

Kompot z agrestu na zimę


Krok 1.
  • Agrest oczyścić, umyć i osuszyć.
  • Do czystych i wyparzonych słoików włożyć agrest do mniej więcej 1/2 wysokości słoika, następnie dopełnić truskawkami do 3/4 wysokości.
Krok 2.
  • Z wody i cukru ugotować syrop. Gorącym syropem zalać agrest i truskawki w słoikach, natychmiast zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy kompot z agrestu całkowicie ostygnie, przenieść w suche, ciemne i chłodne miejsce na przechowanie. Kompot agrestowy można zapasteryzować.
Mam nadzieję, że przepis na kompot z agrestu i truskawek spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

kompot z agrestu
Kompot z agrestu.


Ogórki krokodylki

Ogórki krokodylki

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki krokodylki.

Ogórki krokodylki

     Chrupiące ogórki krokodylki z chili i czosnkiem w słodko-pikantnej zalewie po meksykańsku.

 Krokodylki  to fantastyczna przekąska, dodatek do kanapek, sałatek albo do obiadu. Ogórki mają zrównoważony smak - słodki i ostry komponują się idealnie w połączeniu z wyrazistym aromatem czosnku i lekko kwaskowej zalewy. Przepis na krokodylki warto zapamiętać - mój ulubiony i niezawodny. Ogórki są przepyszne, chrupiące, bardzo ostre i bardzo dobrze się przechowują. Wszystkim smakują :)


Krokodylki

     Aby zrobić najbardziej chrupiące krokodylki potrzebujemy małych ogórków gruntowych. Te większe też ewentualnie można wykorzystać, należy je jednak pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki.


Przetwory domowe na zimę: kilka przepisów, które mogą Ci się spodobać:


ogórki krokodylki
Ogórki krokodylki.


Składniki i przyprawy na ogórki krokodylki

  • 2,5kg świeżych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli

Ogórki krokodylki zalewa:

  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 600g cukru
  • 1 główka czosnku, drobno siekamy ząbki
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 8 łyżek oleju


Ogórki krokodylki przepis

     Krok 1.

  • Małe ogóreczki gruntowe starannie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na ćwiartki. Ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na około 4-6 godzin, aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
  • Gotujemy zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju. Wystudzoną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin.
Krok 3.
  • Zamarynowane krokodylki z chili i czosnkiem układamy w miarę ciasno w słoikach i dopełniamy zalewą. W słoiczkach, między ogórkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - długim patyczkiem np. do szaszłyków poruszać ogóreczkami, aby umożliwić odpływ bąbelków na powierzchnię. W razie potrzeby dopełnić słoiczki zalewą. Krokodylki mocno zakręcić i zapasteryzować w garnku z wodą przez około 20 minut od momentu zagotowania. Zostawić na 5 minut i wyjąć słoiczki. Odstawić na czystą, kuchenną ściereczkę do góry dnem. Gdy krokodylki ostygną, przenieść w chłodne, ciemne i suche miejsce na przechowywanie. 
Mam nadzieję, że przepis na ogórki krokodylki spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

krokodylki ogórki

przepis na ogórki krokodylki


Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa buraczkowa.

Zupa buraczkowa

     Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato!

Przepis na zupę buraczkową jest prosty, a zupa z buraków szybka i łatwa do zrobienia. Do ugotowania zupy potrzeba tylko kilka prostych składników: młodych buraczków, lekkiego rosołu jarzynowego, kwasu buraczanego oraz śmietanki 30%. Buraczki można pokroić w słomkę, plasterki albo zetrzeć na tarce. Buraczkowa z tartych buraków ugotuje się najszybciej. Fantastycznie smakuje z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, koniecznie posypana dużą ilością posiekanego, świeżego koperku.


zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa.

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
sałatka z ogórków szwedzka.

Sałatka z ogórków szwedzka.

Pyszna sałatka z ogórków szwedzka - przepis jest szybki i łatwy do zrobienia. Doskonała sałatka szwedzka na zimę, idealna do obiadu.

Japońskie pierożki gyoza

Japońskie pierożki gyoza

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierożki gyoza.

Pierożki gyoza

     Pierożki gyoza to japońska wersja chińskich smażonych pierogów. Smak japońskich pierożków jest bardziej czosnkowy, z większą ilością warzyw, ciasto jest cieńsze i bardziej chrupiące. Sos do maczania pierożków jest częściowo kwaśny i słony. 

     Pyszne japońskie pierożki z wieprzowiną, kapustą pekińską, czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sake, sosem sojowym i ostrygowym. Można dodać około 30 gram mielonych przegrzebków albo krewetek. Gyoza smażone, a następnie parowane na tej samej patelni. Mają niesamowity chrupiący spód i delikatne, mięciutkie ciasto powyżej. Pierożki w środku wypełnione są pysznym, bogatym w smaku rosołem. Najlepsze zaraz po przygotowaniu.

Przepis na chłodnik litewski

Przepis na chłodnik litewski

chłodnik litewski
Chłodnik litewski.

 Przepis na chłodnik litewski.

     Wypróbowany, pyszny przepis na chłodnik litewski z botwiny, z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku. Chłodnik litewski podajemy na zimno, najlepszy z jajkiem na twardo i startym, świeżym ogórkiem.

Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek.

Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek.

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Spring rolls z krewetkami.

Spring rolls 

     Orzeźwiające i chrupiące wietnamskie sajgonki ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, krewetkami i u mnie dodatkowo z kurczakiem. Pełne aromatycznych ziół: mięty, kolendry i szczypiorku. Spring rolls to doskonały pomysł na letnią przekąskę, przepyszne z niesamowitymi i prostymi sosami do sajgonek: orzechowym i słodko-kwaśnym z chili.

spring rolls z krewetkami
Spring rolls z krewetkami.

Spring rolls z krewetkami.

      Spring rolls z krewetkami to klasyka wietnamskiej kuchni. W tym przepisie dodaję kurczaka - został soczysty filet po pieczeniu - trzeba wykorzystać ;) Królestwo za świeże krewetki! No cóż... "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" :) 

     Rozmrożone, starannie oczyszczone surowe krewetki gotujemy krótko na patelni w niewielkiej ilości wody. Kiedy nabiorą pięknego, pomarańczowego koloru natychmiast zdejmujemy z ognia. Zazwyczaj nie dodajemy przypraw do gotowania krewetek, przyprawy są w sosie do maczania rolsów. Jeżeli ktoś chce, to można dodać odrobinę soli do gotowania albo trawę cytrynową.

Chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki

Chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki

 

chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny.

Chłodnik z botwiny.

     Pyszny przepis na chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki. Chłodnik z buraków bez gotowania, najlepszy na zimno z jajkiem, idealny na lato. Chłodnik z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku, przygotowany na zsiadłym mleku, z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu.

Prosty przepis na chłodnik z botwiny.

     Przepis na chłodnik z botwiny jest prosty i szybki do zrobienia, zupa smakuje niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne. Zupa utrzymuje się dobrze, w lodówce można ją przechowywać nawet do 3 dni.

Składniki na chłodnik z buraków:

  • 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
  • 1 litr zsiadłego mleka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 pęczek, posiekanego koperku, bez łodyżek
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1 pęczek, pokrojonych rzodkiewek
  • 2-3 ogórki małosolne
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • koncentrat z buraków do smaku
  • cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską

Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską

 

pierogi chińskie
Pierogi chińskie.

Pierogi chińskie

    Klasyczne pierogi chińskie z soczystym nadzieniem z wieprzowiną i kapustą pekińską w bardzo delikatnym i mięciutkim cieście z mąki pszennej - łatwe do zrobienia i smakują fantastycznie. 

Wszystko czego potrzeba do nadzienia na pierożki chińskie to:

  • mielona wieprzowina, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu
  • kapusta pekińska, bardzo drobno ręcznie posiekana. Kapustę dodajemy do mięsa bezpośrednio przed lepieniem pierożków. Wcześniej zasypujemy ją odrobiną soli i odstawiamy aby puściła sok, który odlewamy i mocno odciskamy kapustę.
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • imbir
  • lekki sos sojowy, olej sezamowy, przyprawa chińska 5 smaków albo pieprz syczuański 

Pierożki chińskie najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne.


Ciasto na chińskie pierożki


ciasto na chińskie pierożki
Ciasto na chińskie pierożki



Aby przygotować ciasto na chińskie pierożki wystarczy zwykła mąka pszenna i woda. Stosunek mąki do wody wynosi 2:1 wagowo. Aby zrobić około 30 pierożków potrzeba:

  • 250g mąki pszennej
  • 130g letniej wody

Początkowo ciasto jest średnio twarde, jednak po odpoczynku stanie się delikatne i mięciutkie. Przygotowanie ciasta na pierożki jest dość proste. Wystarczy połączyć mąkę i wodę a następnie ugniatać, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut. Następnie ponownie zagnieść, przenieść do miseczki, przykryć i pozostawić na kolejne 60 minut do odpoczynku. Po tym czasie ciasto stanie się mięciutkie i delikatne. Łatwo się wałkuje na bardzo cienkie placki.

Sałatka z arbuzem, szpinakiem i fetą. Miodowo-musztardowy dressing sałatkowy.

Sałatka z arbuzem, szpinakiem i fetą. Miodowo-musztardowy dressing sałatkowy.

sałatka z arbuzem
Sałatka z arbuzem.

 Sałatka z arbuzem.

     Szybka i pyszna sałatka z arbuzem, pomidorami, fetą, szpinakiem, orzeszkami i selerem naciowym. Idealna sałatka na grilla z niesamowitym dressingiem miodowo - musztardowym.



Sałatka z arbuzem i fetą.


      Ta aromatyczna i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą jest idealnym dodatkiem do prawie wszystkiego i jest jedną z najprostszych jaką zrobisz! Wystarczy tylko kilka prostych składników + szybki miodowo-musztardowy sos sałatkowy, a ta pyszna sałatka doskonale uzupełni twoje grillowane mięsa, łososia albo pieczonego kurczaka.


Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku (lub mix sałat, rukola)
  • 100g pokruszonego sera feta
  • 8-10 pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
  • 1 posiekana łodyga selera naciowego
  • 1 szklanka schłodzonego i pokrojonego w kostkę arbuza
  • 2 łyżki uprażonych i z grubsza posiekanych orzechów (mogą być włoskie, ziemne, piniowe..)
  • suszone oregano do posypania sałatki
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Dressing musztardowo-miodowy.


     Ten niezwykle łatwy dressing musztardowo-miodowy do sałatki przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Sos do sałatki jest niesamowity i ma zrównoważony smak.


  • 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka łagodnego octu np. ryżowego, jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • sól oraz mielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos musztardowo-miodowy do sałatki ubić trzepaczką, aż powstanie jednolita emulsja.

Ryż libański z makaronem vermicelli i orzechami

Ryż libański z makaronem vermicelli i orzechami

ryż po libańsku
Ryż po libańsku.

 Ryż z makaronem i orzechami po libańsku.

     Ryż po libańsku to bardzo proste, wegańskie danie wykonane z zaledwie trzech składników: makaronu vermicelli, ryżu i oliwy z oliwek. Do ryżu można dodać trochę podprażonych orzeszków piniowych - smak będzie niesamowity!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ryż libański z makaronem i orzechami.


Klasyczny ryż libański zazwyczaj składa się z połamanego na mniejsze kawałki, bardzo cieniutkiego makaronu vermicelli, długo ziarnistego ryżu oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (ewentualnie masła). Doprawiamy go jedynie odrobiną soli. Uwielbiam uzupełnić smak ryżu dodając do niego podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe lub ziemne niesolone.

Ryż po libańsku jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Oto kilka moich ulubionych, które być może i Wam się spodobają. Zobaczcie sami:

Lemoniada brzoskwiniowa

Lemoniada brzoskwiniowa

lemoniada brzoskwiniowa
Lemoniada brzoskwiniowa.

 Lemoniada brzoskwiniowa.

     Pyszna, domowa lemoniada brzoskwiniowa ze świeżo wyciskanym sokiem cytrynowym, miętą i lodem. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia lemoniada z brzoskwiń ma piękny złocisto-pomarańczowy kolor i jest idealna na lato. Lemoniadę można przygotować ze świeżych brzoskwiń albo z soku brzoskwiniowego. Ilość cukru warto dostosować do własnego smaku. 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Lemoniada brzoskwiniowa.

Lemoniada brzoskwiniowa przepis.

     Super szybki przepis na lemoniadę ze świeżego soku cytrynowego oraz brzoskwiniowego. Owoce zostały wyciśnięte w wyciskarce wolnoobrotowej, co zajęło dosłownie tylko kilka chwil. Innym sposobem brzoskwinie można zblendować i przecedzić przez gęste sito. Powinno się uzyskać około 1 szklankę soku brzoskwiniowego.


Składniki:

  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego
  • 1 szklanka soku cytrynowego
  • około 1/2 szklanki cukru albo miodu
  • około 1,25 litra wody stołowej albo gazowanej
  • lód, listki świeżej mięty, plasterki cytryny
Przygotowanie:

Krok 1.
  • W jednej szklance wody o temperaturze pokojowej rozpuścić cukier lub miód.
Krok 2.
  • Do dużego dzbanka wlać sok z cytryn, brzoskwiń oraz syrop cukrowy - wymieszać. Następnie wlać pozostałą wodę (najlepiej schłodzoną). Przed podaniem, do lemoniady brzoskwiniowej wsypać kostki lodu, udekorować plasterkami cytryny oraz listkami świeżej mięty.
Mam nadzieję, że przepis na lemoniadę brzoskwiniową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z przepisu i koniecznie go ulepszaj :)

Miłego gotowania!




Zupa kalafiorowa z serem

Zupa kalafiorowa z serem

zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa.


Zupa kalafiorowa z serem.


Zupa kalafiorowa z serem, ziemniakami i koperkiem. Zupa ugotowana na rosole, bez mięsa. Kalafiorowa ta jest bogata i kremowa, pełna warzyw i ma idealną równowagę smaków. To jeden z tych przepisów, do których często wracam. 

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger