Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa tajska Tom yum z kurczakiem

Zupa tajska Tom yum z kurczakiem

 

www.e-ksiazkakucharksa.pl
Tom yum z kurczakiem

Zupa tajska Tom Yum

Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem - jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, w kilka minut stawia na nogi.

    Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem, trawą cytrynową, listkami kaffir, czosnkiem, grzybami, chili i cukinią. Zupa doprawiona sosem rybnym, sojowym i sokiem z limonki, z dodatkiem mleczka kokosowego i posiekanej kolendry. Bardzo łatwy przepis.

Tajska zupa Tom yum z kurczakiem
Tajska zupa Tom yum z kurczakeim

Kuchnia azjatycka przepisy:

Tortellini z brokułami w sosie curry

Tortellini z brokułami w sosie curry

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tortellini z brokułami w sosie curry.

Przepis na makaron tortellini z brokułami w sosie curry. 

      Tortellini w sosie curry z brokułami, cebulą, czosnkiem i kremową śmietanką, to wyjątkowo szybkie danie, które przygotujesz w mniej niż 30 minut. Sos curry ma świeży i fantastyczny smak. Ten przepis na makaron to świetny pomysł na szybki obiad albo kolację.   

Tortellini w sosie curry
Tortellini w sosie curry.

  Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na tortellini i makaron:

Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą

Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą

polędwiczki wieprzowe w sosie
Polędwiczki wieprzowe w sosie.

 Polędwiczki wieprzowe.

Soczyste polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą .

     Przepis na soczyste i miękkie polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym z cebulą, marchewką i koperkiem. Polędwiczki doprawione kminkiem, tymiankiem, czosnkiem i sosem sojowym. Niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania polędwiczki wieprzowe fantastyczne na obiad z surówką z marchewki, mizerią albo buraczkami.

Inne wypróbowane przepisy na polędwiczki wieprzowe na obiad:

Zobacz jak łatwo zrobić polędwiczki wieprzowe z cebulą. Poniżej wypróbowany, pyszny i łatwy przepis.

Curry z kurczaka po indyjsku

Curry z kurczaka po indyjsku

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Curry z kurczaka po indyjsku.

Niesamowite curry z kurczaka po indyjsku.


     Pyszny przepis na curry z kurczaka po indyjsku - delikatne, rozpływające się w ustach kawałki kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie curry po indyjsku z "Garam Masala", kuminem, imbirem, mieloną kurkumą i kolendrą. Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem to prosta i bardzo aromatyczna potrawa, która podawana jest z pszennymi plackami albo ryżem. Istnieją setki rozmaitych dań określanych jako curry, a właściwie "kari". Mogą one być z mięsa np. kurczaka, kaczki, jagnięciny, ryb albo krewetek, a także z owoców, roślin strączkowych lub warzyw.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Indyjskie curry z kurczakiem.


Jak zrobić curry z kurczaka po indyjsku.


     Jak wszystkie potrawy kuchni indyjskiej, curry z kurczaka przyrządza się ze stosunkowo niewielkiej ilości prostych i tanich składników. Bazą wyjściową do curry po indyjsku jest zawsze cebula usmażona na maśle "ghi" (lub maśle klarowanym). Od stopnia usmażenia cebuli zależy w dużym stopniu smak potrawy. Należy pokroić ją w cieniutkie plasterki albo drobną kostkę i usmażyć cały czas mieszając. Jej smak nie może być dominujący w potrawie. Jeżeli nie mamy "ghi" bierzemy świeże masło, przy czym powinno być choć raz sklarowane.
    Kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na kawałki - do curry możemy użyć różnych części kurczaka (filet, udka, podudzia).
Następnie mięso marynowane jest w mieszance przypraw i jogurtu. Kurczak powinien być przygotowany nieco wcześniej, aby przez pewien czas mogło przejść smakiem i zapachem przypraw.

Curry z kurczaka według tego przepisu będzie średnio ostre i  można dodać więcej pieprzu czy papryki. Ilość tłuszczu ograniczona jest do niezbędnego minimum.

Surówka z kapusty, jabłka i marchewki. Przepis na sos jogurtowo-majonezowy

Surówka z kapusty, jabłka i marchewki. Przepis na sos jogurtowo-majonezowy

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z kapusty, jabłka i marchewki.

 Fantastyczna surówka z białej kapusty, jabłka i marchewki.

     Pyszna i szybka do zrobienia surówka obiadowa z białej, słodkiej kapusty, jabłka i marchewki. Surówka z niesamowitym sosem na bazie jogurtu greckiego i majonezu, doprawiona mielonym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem

To jest prosty, niezawodny i sprawdzony przepis na surówkę z kapusty, jabłka i marchewki. 

    Przepis na surówkę z kapusty opiera się na kilku prostych składnikach i klasycznym smaku. Nie ma tu fantazyjnych produktów, a wszystko, co potrzebne do przygotowania surówki jest niedrogie i łatwo dostępne.

Gulasz z karkówki wieprzowej,  tradycyjny przepis z papryką i warzywami

Gulasz z karkówki wieprzowej, tradycyjny przepis z papryką i warzywami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z karkówki z papryką.

Tradycyjny przepis na gulasz z karkówki wieprzowej z papryką i warzywami.

 

      Przepis na tradycyjny gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku z warzywami: cebulą, porem, marchewką, świeżą papryką i czosnkiem oraz jabłkiem. Gulasz doprawiony mieloną papryką i kminkiem, z dodatkiem musztardy rosyjskiej i koncentratu pomidorowego. Tradycyjny gulasz karkowy, ma bogaty i intensywny smak, doskonały za każdym razem.

Jak zrobić gulasz z karkówki.

  • Aby stworzyć bazę smakową gulaszu potrzebne są warzywa takie jak cebula, czosnek, papryka i marchewka;
  • Mięso z karkówki obsmażamy porcjami na rumiano z każdej strony; rumiane kawałki mięsa=najlepszy smak;
  • powolne gotowanie na małym ogniu tworzy najlepszy gulasz z karkówki. Wszystkie smaki i przyprawy łączą  się idealnie ze sobą i mięso staje się niezwykle miękkie i delikatne;
  • zrobienie gulaszu z karkówki jest proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Gulasz utrzymuje się świetnie i następnego dnia smakuje  równie dobrze. Przechowywany w lodówce w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość przez kilka dni. 
gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki.

Smażone, chrupiące kawałki mięsa w kremowym sosie paprykowym z musztardą, warzywami i  czosnkiem - idealny gulasz z karkówki do placków ziemniaczanych.

Mięciutkie, rozpływające się w ustach, delikatne kawałki karkówki w aromatycznym, niesamowicie czerwonym sosie paprykowym z warzywami to fantastyczny dodatek do placków ziemniaczanych, doskonały z kaszą gryczaną albo z makaronem. Gulasz jest cudownie przyprawiony, ma zrównoważony smak i piękny czerwony kolor.

Inne wypróbowane przepisy na gulasz:

Poniżej wypróbowany, tradycyjny przepis na gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku.


Młode ziemniaki w łupinach

Młode ziemniaki w łupinach

www.e-ksiazkakucharska.pl

 

Młode ziemniaki w łupinach.

Młode ziemniaki gotowane w łupinach podawane z masłem i posiekanym koperkiem. Wypróbowany, pyszny przepis na ziemniaki w skórkach. Z przygotowanych w ten sposób ziemniaków przyrządza się również sałatki, kotlety, krokiety, ciasto ziemniaczane itp.
Naleśniki śmietanowe

Naleśniki śmietanowe

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Naleśniki śmietanowe.

Naleśniki śmietanowe .


Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną. Ciasto na naleśniki śmietanowe jest bardziej gęste niż tradycyjne. Naleśniki podawane z dżemem i posypane cukrem pudrem. Bardzo łatwy i szybki przepis.

Składniki:
  • 3 łyżki drobnego cukru białego
  • 4 jajka, oddzielić żółtka od białek (z białek ubić pianę)
  • 1 szklanka śmietany
  • około 130g mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • dżem malinowy albo agrestowy do smarowania gotowych naleśników
  • cukier puder do posypania

Przepis na naleśniki śmietanowe:


Krok 1.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wymieszać ze śmietaną, pianą z białek i przesianą mąką pszenną.
  • Smażyć grube naleśniki.
  • Usmażone naleśniki układać w rondlu posmarowanym masłem, przekładając marmoladą albo dżemem. Następnie zagrzać w piekarniku, wyłożyć i posypać cukrem pudrem. Podając jako deser, naleśniki śmietanowe można przygotować z mniejszej ilości składników.
Miłego gotowania!
Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach

Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach

krupnik jęczmienny na żeberkach
Krupnik jęczmienny na żeberkach.

 Tradycyjny krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach.

     Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach, z ziemniakami, marchewką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Domowa zupa z żeberkami wieprzowymi, pełna warzyw, na niesamowitym rosole ugotowanym od podstaw. To jest wypróbowany, niezawodny przepis na tradycyjny krupnik.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach.

Jeżeli kochasz gęsty, esencjonalny krupnik z kaszą jęczmienną, delikatne żeberka i mnóstwo warzyw, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!


     Krupnik na wywarze z żeberek jest łatwy do wykonania i smakuje niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne. Zupa utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobre. Krupnik można także zamrozić do miesiąca, jeśli nie na dłużej.

Jak zrobić krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach.


     Ugotowanie zupy jest proste, choć nieco czasochłonne. Krupnik według tego przepisu ma tradycyjny, niesamowity smak taki jak dawniej. Zupa jest obfita, pożywna i zdrowa. Ugotowanie od podstaw rosołu na żeberkach i włoszczyźnie daje bogaty i niezwykle pyszny smak. Mój przepis opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać, aby uczynić ten krupnik swoim własnym. 
Do krupniku na żeberkach można dodać majeranek, czosnek roztarty z solą do przyprawienia, posiekaną natkę pietruszki, tymianek albo liście selera. Krupnik jęczmienny można ugotować z dodatkiem namoczonych wcześniej suszonych grzybów leśnych. Zamiast kaszy jęczmiennej można użyć kaszy perłowej albo gryczanej. Przed podaniem zupę można zaprawić śmietaną albo maślanką.

zupa krupnik
Zupa krupnik.

Świetny krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach - bogaty i obfity z niesamowitym smakiem, doskonały za każdym razem.


     Powolne gotowanie zupy na małym ogniu tworzy najlepszy krupnik. Wszystkie smaki i przyprawy łączą się idealnie ze sobą, a żeberka stają się niezwykle miękkie i delikatne.
Krupnik na wieprzowinie, czyli przepis na pyszną zupę z kaszą jęczmienną, żeberkami i warzywami. 
     Tradycyjny krupnik to pyszny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Gorąca i treściwa zupa pełna warzyw, o odpowiedniej zawartości kaszy jęczmiennej i mięsa.

Inne pyszne przepisy na krupnik:

Curry z kurczaka i mango

Curry z kurczaka i mango

 

kurczak curry
Curry z kurczaka i mango.


Curry z kurczaka i mango

Curry z kurczaka i mango to połączenie smaków, które przenosi nas w egzotyczną podróż do kuchni Azji Południowej. To danie łączy w sobie delikatność kurczaka, aromatyczne przyprawy curry oraz słodki smak mango. 

Curry z kurczaka i mango to danie, które łączy w sobie różnorodność konsystencji i smaków. Głównym składnikiem jest kurczak, który staje się delikatny i soczysty dzięki aromatycznemu sosowi curry. Sos curry jest zwykle przygotowywany z mleczka kokosowego, pasty curry, przypraw i mango, które dodaje słodyczy i kremowej konsystencji. To połączenie smaków tworzy wyważoną kompozycję, która jest zarówno pikantna, jak i słodka, co sprawia, że danie jest niezwykle apetyczne i wyjątkowe.
Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami

Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami

 

biszkopt z jabłkami
Biszkopt z jabłkami.

Niesamowicie proste ciasto z owocami. Pyszny, miękki, maślany i wilgotny biszkopt z jabłkami.

     Super łatwy biszkopt z jabłkami jest tak łatwy i szybki, że można go zrobić każdego dnia tygodnia. Jest idealny na każdą okazję. Oczywiście wypełnienie jabłkami jest niesamowite, ale można użyć dowolnego rodzaju owoców. Mogą to być gruszki, śliwki, brzoskwinie a nawet truskawki.

Ciabatta z pomidorami

Ciabatta z pomidorami

ciabatta z pomidorami
Ciabatta z pomidorami.

 Ciabatta z pomidorami - najlepszy, prosty przepis w kilku krokach.

     Ciabatta z grilla elektrycznego z pomidorami, szynką, serem i świeżymi ziołami.

Ciabatta - chrupiąca bułeczka przygotowana na ciepło z ciągnącym serem, soczystymi pomidorami, szynką i rukolą. Niezwykle smakowita ciabatta z grilla elektrycznego, którą można podawać na śniadanie, obiad albo kolację. Zgrzewane kanapki na gorąco są łatwe do wykonania i smakują niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne.

Tortellini w sosie pomidorowym

Tortellini w sosie pomidorowym

tortellini w sosie pomidorowym
Tortellini w sosie pomidorowym.


 Tortellini w sosie pomidorowym - świeży smak, proste składniki.

     Tortellini w sosie pomidorowym to wyjątkowo szybkie i pyszne danie, które przygotujesz w mniej niż 30 minut. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest nie drogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników - latem użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki w zimie. Przygotowanie tortellini w sosie pomidorowym jest proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Oto kilka szybkich wskazówek, jak to zrobić (dokładny przepis znajduje się poniżej):

  • Ugotuj tortellini al'dente, odcedź i trzymaj pod przykryciem.
  • Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pozostałe składniki sosu pomidorowego i doprowadź do wrzenia - gotuj aż sos zgęstnieje, a następnie dodaj tortellini i wymieszaj.
  • Gotowe danie posyp startym parmezanem, sezamem albo posiekaną pietruszką, udekoruj świeżą bazylią i podawaj :)

Inne pyszne dodatki do tortellini w sosie pomidorowym.


Oto kilka świetnych dodatków do tortellini w sosie pomidorowym, które sprawią, że to pyszne danie będzie jeszcze lepsze:
  • MIĘSO: hiszpańska kiełbasa, salami, rozdrobniony kurczak, klopsiki, krewetki
  • WARZYWA: pieczony bakłażan albo cukinia, szpinak, jarmuż, marynowane karczochy,pieczarki
  • SER: ricotta, parmezan, mozzarella, grana padano

Oponki serowe

Oponki serowe

www.e-ksiazkakucharska.pl
Oponki serowe.

 Składniki na oponki serowe:

  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 500g twarogu
  • 500g mąki pszennej przesianej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia

Przepis na oponki serowe:


Krok 1.
  • Ser starannie rozetrzeć widelcem lub przecisnąć przez praskę, aby nie było grudek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać ser, śmietanę oraz ocet - wszystko razem wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę i sodę - przygotowane ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę.
Krok 2.
  • Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1,5cm. Za pomocą szklanki wykrawać placuszki, a następnie kieliszkiem dziurki w środku. 
  • W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia (przed rozgrzaniem można wlać do tłuszczu mały kieliszek spirytusu). Na gorący tłuszcz wkładać partiami  oponki serowe i smażyć na ładny złoty kolor.
  • Gotowe oponki serowe układać na papierowym ręczniku, po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.





Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger