Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Surówka z kapusty, jabłka i marchewki. Przepis na sos jogurtowo-majonezowy

Surówka z kapusty, jabłka i marchewki. Przepis na sos jogurtowo-majonezowy

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z kapusty, jabłka i marchewki.

 Fantastyczna surówka z białej kapusty, jabłka i marchewki.

     Pyszna i szybka do zrobienia surówka obiadowa z białej, słodkiej kapusty, jabłka i marchewki. Surówka z niesamowitym sosem na bazie jogurtu greckiego i majonezu, doprawiona mielonym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem

To jest prosty, niezawodny i sprawdzony przepis na surówkę z kapusty, jabłka i marchewki. 

    Przepis na surówkę z kapusty opiera się na kilku prostych składnikach i klasycznym smaku. Nie ma tu fantazyjnych produktów, a wszystko, co potrzebne do przygotowania surówki jest niedrogie i łatwo dostępne.

Gulasz z karkówki wieprzowej,  tradycyjny przepis z papryką i warzywami

Gulasz z karkówki wieprzowej, tradycyjny przepis z papryką i warzywami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z karkówki z papryką.

Tradycyjny przepis na gulasz z karkówki wieprzowej z papryką i warzywami.

 

      Przepis na tradycyjny gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku z warzywami: cebulą, porem, marchewką, świeżą papryką i czosnkiem oraz jabłkiem. Gulasz doprawiony mieloną papryką i kminkiem, z dodatkiem musztardy rosyjskiej i koncentratu pomidorowego. Tradycyjny gulasz karkowy, ma bogaty i intensywny smak, doskonały za każdym razem.

Jak zrobić gulasz z karkówki.

  • Aby stworzyć bazę smakową gulaszu potrzebne są warzywa takie jak cebula, czosnek, papryka i marchewka;
  • Mięso z karkówki obsmażamy porcjami na rumiano z każdej strony; rumiane kawałki mięsa=najlepszy smak;
  • powolne gotowanie na małym ogniu tworzy najlepszy gulasz z karkówki. Wszystkie smaki i przyprawy łączą  się idealnie ze sobą i mięso staje się niezwykle miękkie i delikatne;
  • zrobienie gulaszu z karkówki jest proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Gulasz utrzymuje się świetnie i następnego dnia smakuje  równie dobrze. Przechowywany w lodówce w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość przez kilka dni. 
gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki.

Smażone, chrupiące kawałki mięsa w kremowym sosie paprykowym z musztardą, warzywami i  czosnkiem - idealny gulasz z karkówki do placków ziemniaczanych.

Mięciutkie, rozpływające się w ustach, delikatne kawałki karkówki w aromatycznym, niesamowicie czerwonym sosie paprykowym z warzywami to fantastyczny dodatek do placków ziemniaczanych, doskonały z kaszą gryczaną albo z makaronem. Gulasz jest cudownie przyprawiony, ma zrównoważony smak i piękny czerwony kolor.

Inne wypróbowane przepisy na gulasz:

Poniżej wypróbowany, tradycyjny przepis na gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku.


Młode ziemniaki w łupinach

Młode ziemniaki w łupinach

www.e-ksiazkakucharska.pl

 

Młode ziemniaki w łupinach.

Młode ziemniaki gotowane w łupinach podawane z masłem i posiekanym koperkiem. Wypróbowany, pyszny przepis na ziemniaki w skórkach. Z przygotowanych w ten sposób ziemniaków przyrządza się również sałatki, kotlety, krokiety, ciasto ziemniaczane itp.
Naleśniki śmietanowe

Naleśniki śmietanowe

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Naleśniki śmietanowe.

Naleśniki śmietanowe .


Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną. Ciasto na naleśniki śmietanowe jest bardziej gęste niż tradycyjne. Naleśniki podawane z dżemem i posypane cukrem pudrem. Bardzo łatwy i szybki przepis.

Składniki:
  • 3 łyżki drobnego cukru białego
  • 4 jajka, oddzielić żółtka od białek (z białek ubić pianę)
  • 1 szklanka śmietany
  • około 130g mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • dżem malinowy albo agrestowy do smarowania gotowych naleśników
  • cukier puder do posypania

Przepis na naleśniki śmietanowe:


Krok 1.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wymieszać ze śmietaną, pianą z białek i przesianą mąką pszenną.
  • Smażyć grube naleśniki.
  • Usmażone naleśniki układać w rondlu posmarowanym masłem, przekładając marmoladą albo dżemem. Następnie zagrzać w piekarniku, wyłożyć i posypać cukrem pudrem. Podając jako deser, naleśniki śmietanowe można przygotować z mniejszej ilości składników.
Miłego gotowania!
Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach

Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach

krupnik jęczmienny na żeberkach
Krupnik jęczmienny na żeberkach.

 Tradycyjny krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach.

     Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach, z ziemniakami, marchewką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Domowa zupa z żeberkami wieprzowymi, pełna warzyw, na niesamowitym rosole ugotowanym od podstaw. To jest wypróbowany, niezawodny przepis na tradycyjny krupnik.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach.

Jeżeli kochasz gęsty, esencjonalny krupnik z kaszą jęczmienną, delikatne żeberka i mnóstwo warzyw, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!


     Krupnik na wywarze z żeberek jest łatwy do wykonania i smakuje niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne. Zupa utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobre. Krupnik można także zamrozić do miesiąca, jeśli nie na dłużej.

Jak zrobić krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach.


     Ugotowanie zupy jest proste, choć nieco czasochłonne. Krupnik według tego przepisu ma tradycyjny, niesamowity smak taki jak dawniej. Zupa jest obfita, pożywna i zdrowa. Ugotowanie od podstaw rosołu na żeberkach i włoszczyźnie daje bogaty i niezwykle pyszny smak. Mój przepis opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać, aby uczynić ten krupnik swoim własnym. 
Do krupniku na żeberkach można dodać majeranek, czosnek roztarty z solą do przyprawienia, posiekaną natkę pietruszki, tymianek albo liście selera. Krupnik jęczmienny można ugotować z dodatkiem namoczonych wcześniej suszonych grzybów leśnych. Zamiast kaszy jęczmiennej można użyć kaszy perłowej albo gryczanej. Przed podaniem zupę można zaprawić śmietaną albo maślanką.

zupa krupnik
Zupa krupnik.

Świetny krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach - bogaty i obfity z niesamowitym smakiem, doskonały za każdym razem.


     Powolne gotowanie zupy na małym ogniu tworzy najlepszy krupnik. Wszystkie smaki i przyprawy łączą się idealnie ze sobą, a żeberka stają się niezwykle miękkie i delikatne.
Krupnik na wieprzowinie, czyli przepis na pyszną zupę z kaszą jęczmienną, żeberkami i warzywami. 
     Tradycyjny krupnik to pyszny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Gorąca i treściwa zupa pełna warzyw, o odpowiedniej zawartości kaszy jęczmiennej i mięsa.

Inne pyszne przepisy na krupnik:

Curry z kurczaka i mango

Curry z kurczaka i mango

 

kurczak curry
Curry z kurczaka i mango.


Curry z kurczaka i mango

Curry z kurczaka i mango to połączenie smaków, które przenosi nas w egzotyczną podróż do kuchni Azji Południowej. To danie łączy w sobie delikatność kurczaka, aromatyczne przyprawy curry oraz słodki smak mango. 

Curry z kurczaka i mango to danie, które łączy w sobie różnorodność konsystencji i smaków. Głównym składnikiem jest kurczak, który staje się delikatny i soczysty dzięki aromatycznemu sosowi curry. Sos curry jest zwykle przygotowywany z mleczka kokosowego, pasty curry, przypraw i mango, które dodaje słodyczy i kremowej konsystencji. To połączenie smaków tworzy wyważoną kompozycję, która jest zarówno pikantna, jak i słodka, co sprawia, że danie jest niezwykle apetyczne i wyjątkowe.
Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami

Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami

 

biszkopt z jabłkami
Biszkopt z jabłkami.

Niesamowicie proste ciasto z owocami. Pyszny, miękki, maślany i wilgotny biszkopt z jabłkami.

     Super łatwy biszkopt z jabłkami jest tak łatwy i szybki, że można go zrobić każdego dnia tygodnia. Jest idealny na każdą okazję. Oczywiście wypełnienie jabłkami jest niesamowite, ale można użyć dowolnego rodzaju owoców. Mogą to być gruszki, śliwki, brzoskwinie a nawet truskawki.

Ciabatta z pomidorami

Ciabatta z pomidorami

ciabatta z pomidorami
Ciabatta z pomidorami.

 Ciabatta z pomidorami - najlepszy, prosty przepis w kilku krokach.

     Ciabatta z grilla elektrycznego z pomidorami, szynką, serem i świeżymi ziołami.

Ciabatta - chrupiąca bułeczka przygotowana na ciepło z ciągnącym serem, soczystymi pomidorami, szynką i rukolą. Niezwykle smakowita ciabatta z grilla elektrycznego, którą można podawać na śniadanie, obiad albo kolację. Zgrzewane kanapki na gorąco są łatwe do wykonania i smakują niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne.

Tortellini w sosie pomidorowym

Tortellini w sosie pomidorowym

tortellini w sosie pomidorowym
Tortellini w sosie pomidorowym.


 Tortellini w sosie pomidorowym - świeży smak, proste składniki.

     Tortellini w sosie pomidorowym to wyjątkowo szybkie i pyszne danie, które przygotujesz w mniej niż 30 minut. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest nie drogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników - latem użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki w zimie. Przygotowanie tortellini w sosie pomidorowym jest proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Oto kilka szybkich wskazówek, jak to zrobić (dokładny przepis znajduje się poniżej):

  • Ugotuj tortellini al'dente, odcedź i trzymaj pod przykryciem.
  • Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pozostałe składniki sosu pomidorowego i doprowadź do wrzenia - gotuj aż sos zgęstnieje, a następnie dodaj tortellini i wymieszaj.
  • Gotowe danie posyp startym parmezanem, sezamem albo posiekaną pietruszką, udekoruj świeżą bazylią i podawaj :)

Inne pyszne dodatki do tortellini w sosie pomidorowym.


Oto kilka świetnych dodatków do tortellini w sosie pomidorowym, które sprawią, że to pyszne danie będzie jeszcze lepsze:
  • MIĘSO: hiszpańska kiełbasa, salami, rozdrobniony kurczak, klopsiki, krewetki
  • WARZYWA: pieczony bakłażan albo cukinia, szpinak, jarmuż, marynowane karczochy,pieczarki
  • SER: ricotta, parmezan, mozzarella, grana padano

Oponki serowe

Oponki serowe

www.e-ksiazkakucharska.pl
Oponki serowe.

 Składniki na oponki serowe:

  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 500g twarogu
  • 500g mąki pszennej przesianej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia

Przepis na oponki serowe:


Krok 1.
  • Ser starannie rozetrzeć widelcem lub przecisnąć przez praskę, aby nie było grudek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać ser, śmietanę oraz ocet - wszystko razem wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę i sodę - przygotowane ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę.
Krok 2.
  • Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1,5cm. Za pomocą szklanki wykrawać placuszki, a następnie kieliszkiem dziurki w środku. 
  • W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia (przed rozgrzaniem można wlać do tłuszczu mały kieliszek spirytusu). Na gorący tłuszcz wkładać partiami  oponki serowe i smażyć na ładny złoty kolor.
  • Gotowe oponki serowe układać na papierowym ręczniku, po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.





Sos majonezowo-czosnkowy

Sos majonezowo-czosnkowy

 

sos majonezowo-czosnkowy
Sos majonezowo-czosnkowy.

Sos majonezowo-czosnkowy.

Kremowy i delikatny sos jogurtowy z majonezem, czosnkiem i posiekanym koperkiem. Sos majonezowo-czosnkowy doprawiony octem jabłkowym, solą oraz pieprzem. Wspaniały dodatek do sałatek, do jajek, kurczaka, szynki. Doskonały sos majonezowy do sałaty lodowej. 

Ten przepis na sos majonezowo-czosnkowy potrzebuje tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki:

  • czosnek - można użyć mielonego czosnku albo świeżego startego na tarce lub przeciśniętego przez praskę. Ilość warto dostosować do własnych preferencji smakowych.
  • jogurt - w przepisie używam gęstego jogurtu greckiego, daje on fajną, kremową i zwartą konsystencję sosu (fantastyczny do jajek); można jednak użyć gęstego jogurtu naturalnego, ewentualnie gęstej kwaśnej śmietany
  • koperek - może być świeży, drobno posiekany albo suszony
  • majonez - im lepszej jakości, tym całość będzie smaczniejsza.

Inne wypróbowane przepisy na inne niesamowite sosy:

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

 

zupa pomidorowa z tortellini
Zupa pomidorowa z tortellini.

Cudownie kremowa i pełna bogatego smaku klasyczna zupa pomidorowa z dodatkiem mięciutkiego tortellini i szpinaku.


     Zupa pomidorowa wzbogacona mięciutkim makaronem tortellini, szpinakiem i parmezanem z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i bazylią. Pyszny i łatwy przepis na klasyczną pomidorową, którą możemy przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy, że ugotujemy zupę pomidorową bez tortellini, taką można przechować w lodówce, a następnie podgrzać, dodając ugotowany oddzielnie makaron. Zupę można także zamrozić - szczelnie zamknięta, doskonale się przechowuje nawet do 2 miesięcy.

Jest to bardzo fajny przepis na zupę pomidorową :) Do zupy można użyć suszone, mrożone albo świeże tortellini. Używając świeżego tortellini, czas gotowania zupy należy odpowiednio skrócić. 

Ta domowa zupa pomidorowa jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie.


Zupa jest ugotowana na lekkim bulionie, nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników. Latem doskonała będzie zupa na świeżych pomidorach, natomiast w zimie zupę pomidorową możemy ugotować na pomidorach z puszki.

Najdoskonalsza zupa pomidorowa z tortellini, szpinakiem i świeżymi ziołami.


Inne przepisy na domową zupę pomidorową:

Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku

Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku

kaczka po chińsku
Kaczka po chińsku.

 Kaczka pieczona po chińsku - delikatna i soczysta z chrupiącą, złotą i aromatyczną skórką.

    Ten przepis na kaczkę z piekarnika zapewnia nie tylko fantastyczny, prawdziwy smak kaczki, ale także niezwykle chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Sekretem fenomenu kaczki po chińsku jest odpowiednie jej przygotowanie, które, patrząc na przepis, może wydawać się nieco czasochłonne i trudne. Tak naprawdę jednak, kaczka po chińsku, to tylko kilka składników i niewiele pracy własnej :)

Najlepszy przepis na świąteczną kaczkę po chińsku.

    Kaczka po chińsku, przygotowana według tego tradycyjnego przepisu to prawdziwy hit na świątecznym stole! Oto kilka wskazówek jak przygotować fenomenalną pieczoną kaczkę na święta (dokładny przepis znajduje się niżej):

  • Oczyszczoną i suchą kaczkę nacieramy uprażoną na suchej patelni solą morską oraz czarnym pieprzem - kaczkę odkładamy w chłodne miejsce na około 1 1/2 - 2 godziny.
  • Kolejnym ważnym krokiem jest zanurzenie kaczki w gorącym syropie cukrowym. W tradycyjnym przepisie kaczkę polewa się syropem kukurydzianym zagotowanym z wodą (na 8 filiżanek wody ok. 1 filiżanka syropu kukurydzianego). 
  • Kaczkę należy osuszyć w przewiewnym miejscu, a następnie upiec w piekarniku.
  • Ostatnim elementem układanki jest usmażenie kaczki w głębokim oleju. Dzięki temu skórka jest niezwykle chrupiąca, złota a mięso kaczki zachowuje swoją soczystość i fantastyczny smak. Przed smażeniem można kaczkę podzielić na mniejsze kawałki, albo usmażyć ją w całości.
Po usmażeniu, kaczkę po chińsku odstawiamy po przykryciem na kilka-kilkanaście minut, aby soki przestały się gotować i równomiernie rozprowadziły się po mięsie w środku.

Kaczkę po chińsku można podawać z naleśnikami. Każdy kawałek kaczki zanurzać w paście sojowej, a następnie zawinąć razem z kawałkiem dymki i szczypiorkiem w naleśnik.

Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą

Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą

sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą
Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą.

 Uniwersalna i niezawodna sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą, z niesamowitym kremowym sosem!

     Sałatka z jajek ugotowanych na twardo, z groszkiem, kukurydzą i korniszonami w pysznym sosie z majonezem, jogurtem greckim, octem, musztardą Dijon, mielonym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Moja sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą jest pełna smaku i prostych dodatków. Istnieje jednak wiele różnych dodatków, dzięki którym sałatka będzie jeszcze lepsza:
  • chrupiący boczek
  • szynka
  • salami
  • oliwki
  • tuńczyk
  • curry w proszku

Więcej przepisów na sałatki z majonezem:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger