Super puszyste pancakes z truskawkami
Pancakes. |
Pancakes.
Pancakes - puszyste placuszki z truskawkami, nutą cytryny oraz wanilii. Fantastyczne na śniadanie, podwieczorek albo deser. Te pankejki są delikatnie lekkie w środku i mięciutkie z cudownie chrupiącą obwódką.
Zamiast truskawek można dodać jagody, borówki albo kawałeczki czekolady. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na pancakes, ponieważ zawsze mam pod ręką to, czego potrzebuję, aby je przygotować. Uwielbiam to, że wymagają tylko kilku prostych składników.
Pancakes. |
Jak zrobić pancakes.
Zazwyczaj zwykłe pancakes potrzebują tylko mąki, proszku do pieczenia, jajek, mleka i cukru.
Aby pancakes z truskawkami były ładne i puszyste dodałam odrobinę sody oraz soku z cytryny. Pankejki z owocami mają tendencję do ważenia ciasta, co powoduje, że stają się ciężkie oraz zbite. Soda oczyszczona w środowisku kwaśnym aktywuje się lepiej, stąd dodatek soku z cytryny - placuszki są mega puszyste. Takie środowisko zapewnia także maślanka. Można więc zrezygnować z soku cytrynowego i dodać maślankę zamiast mleka.
Te cudowne pankejki z truskawkami są naprawdę łatwe do zrobienia. Pamiętać należy jednak, aby kawałeczki truskawek dodać do ciasta przed samym smażeniem placuszków i nie mieszać go już od tego momentu. Poniżej przepis na dwa sposoby smażenia placuszków.