Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Super puszyste pancakes z truskawkami

Super puszyste pancakes z truskawkami

 

pancakes
Pancakes.


Pancakes.

     Pancakes - puszyste placuszki z truskawkami, nutą cytryny oraz wanilii. Fantastyczne na śniadanie, podwieczorek albo deser. Te pankejki są delikatnie lekkie w środku i mięciutkie z cudownie chrupiącą obwódką.

Zamiast truskawek można dodać jagody, borówki albo kawałeczki czekolady. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na pancakes, ponieważ zawsze mam pod ręką to, czego potrzebuję, aby je przygotować. Uwielbiam to, że wymagają tylko kilku prostych składników.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pancakes.

  Jak zrobić pancakes.

     Zazwyczaj zwykłe pancakes potrzebują tylko mąki, proszku do pieczenia, jajek, mleka i cukru.

Aby pancakes z truskawkami były ładne i puszyste dodałam odrobinę sody oraz soku z cytryny. Pankejki z owocami mają tendencję do ważenia ciasta, co powoduje, że stają się ciężkie oraz zbite. Soda oczyszczona w środowisku kwaśnym aktywuje się lepiej, stąd dodatek soku z cytryny - placuszki są mega puszyste. Takie środowisko zapewnia także maślanka. Można więc zrezygnować z soku cytrynowego i dodać maślankę zamiast mleka.

Te cudowne pankejki z truskawkami są naprawdę łatwe do zrobienia. Pamiętać należy jednak, aby kawałeczki truskawek dodać do ciasta przed samym smażeniem placuszków i nie mieszać go już od tego momentu. Poniżej przepis na dwa sposoby smażenia placuszków.


Kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać:

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

 

lemoniada truskawkowa
Lemoniada truskawkowa.

Lemoniada truskawkowa.

    Lemoniada truskawkowa to idealny napój na lato, który orzeźwia i daje ochłodę w upalne dni. Ten prosty i smaczny napój składa się z kilku składników, w tym z soczystych truskawek, soku z cytryny, cukru oraz wody gazowanej lub niegazowanej. To pyszny sposób na zaspokojenie pragnienia i na ochłodzenie się w upalne dni. 

     Przygotowanie lemoniady truskawkowej jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka chwil. Wystarczy umyć i oczyścić truskawki, a następnie je zmiksować. W osobnym naczyniu przygotować syrop cukrowy. Wszystko razem połączyć, dodać wodę oraz sok z cytryny do napoju, kostki lodu i dokładnie wszystko wymieszać


www.e-ksiazkakucharska.pl
Lemoniada truskawkowa.


Lemoniada truskawkowa

     Lemoniada truskawkowa jest idealna na letnie przyjęcia w ogrodzie, pikniki oraz grille. To doskonały sposób na zaskoczenie swoich gości orzeźwiającym i smacznym napojem. Lemoniada truskawkowa pasuje także do lekkich posiłków, takich jak sałatki, kanapki czy grillowane warzywa.

Napój ten jest idealny dla osób, które lubią słodkie i orzeźwiające napoje. Truskawki dodają do lemoniady słodyczy, a sok z cytryny nadaje napojowi charakterystycznego, kwaśnego smaku. Dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich napojów, lemoniadę truskawkową można przygotować z mniejszą ilością cukru lub zastąpić go innym słodzidłem.

Makrela z grilla po indyjsku

Makrela z grilla po indyjsku

www.e-ksiazkakucharska.pl
Makrela z grilla.

 Makrela z grilla.

     Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne. 

Makrela grillowana.

     Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu i nie wymaga to większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw.

Jak zrobić makrelę na grillu.

   Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas grillowania posypujemy węgle przyprawą Garam Masala. Aromat jaki unosi się znad grilla...fantastyczny! :D

   Ryba grillowana w całości ma więcej smaku i jest bardziej soczysta niż zwykłe filety. Makrelę można również grillować w folii aluminiowej. Świetnie smakuje grillowana w piekarniku lub z grilla elektrycznego.

makrela z grilla
Makrela z grilla.

Skrzydełka z kurczaka w miodzie

Skrzydełka z kurczaka w miodzie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Skrzydełka z kurczaka w miodzie.

Skrzydełka z miodem.

Łatwe i pyszne skrzydełka z miodem. Kurczak z piekarnika z najbardziej niesamowitym kilku-składnikowym sosem miodowo-czosnkowym, który jest tak dobry, że zechcesz go używać do każdego mięsa! :D Syrop ma niezwykle wyważony smak - jest pikantny, słodki i czosnkowy jednocześnie.

Ten super łatwy przepis sprawia, że skrzydełka z miodem są mięciutkie w środku, a z zewnątrz chrupiące.

Skrzydełka z miodem i musztardą.

    Te delikatne i soczyste skrzydełka z miodem i musztardą to doskonały pomysł na szybki obiad. W przepisie tym nie ma marynowania kurczaka; nie potrzeba przygotowywać również oddzielnego sosu do podania. Wszystko dzieje się w jednym garnku.

 Skrzydełka z piekarnika w miodzie.

Wypróbowany, pyszny przepis na chrupiące skrzydełka z piekarnika w miodzie z dodatkiem musztardy francuskiej i Dijon. Skrzydełka doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny, papryką, rozmarynem i natką pietruszki.

Wypróbuj także takich przepisów na kurczaka:

Możesz także polubić:

Kokosowe stripsy z kurczaka

Kokosowe stripsy z kurczaka

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kokosowe stripsy z kurczaka.

Stripsy z kurczaka.

     Pyszne i soczyste paski kurczaka w chrupiącej kokosowej panierce. Można je przygotować i podawać na wiele sposobów. Skorzystaj z przepisu i przygotuj stripsy z kurczaka jak prawdziwy mistrz!

  • delikatne drobiowe mięso otoczone chrupiąca panierką Panko z wiórkami kokosowymi
  • kurczak marynowany w mielonej papryce, czosnku, soli i cayenne
  • uwielbiane przez dzieci i dorosłych
  • doskonałe na obiad, przekąskę, kolację albo lunch do pracy

Stripsy


     Do przygotowania stripsów możecie użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw do drobiu. Delikatne i soczyste kawałki kurczaka o czosnkowo- paprykowym smaku. Stripsy panierowane w Panko dla większej chrupkości. Można je upiec lub usmażyć na głębokim oleju. 


www.e-ksiazkakucharska.pl
Stripsy.

Stripsy z kurczaka przepis.

     Ten łatwy i szybki przepis na chrupiące stripsy z kurczaka jest u mnie od lat. Jest trochę adaptacją innego ulubionego przepisu: Stripsy z kurczaka>>>

  • przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu:
  • składniki są łatwo dostępne i niedrogie
  • stripsy można upiec w piekarniku lub usmażyć
  • minimum bałaganu
  • przepis na najlepsze, domowe stripsy z kurczaka

Jak zrobić stripsy z kurczaka.

     Mój przepis rozpoczyna się od przygotowania marynaty z czosnku, czerwonej papryki, maggi, soli, cayenne, soku z cytryny i odrobiny oleju. Paseczki z kurczaka marynujemy przez minimum 30 minut, najlepsze jednak będą jeżeli pozwolimy im marynować się nieco dłużej (nawet przez całą noc).


Zobacz jak zrobić stripsy z kurczaka o czosnkowo-cytrynowym smaku, smażone w chrupiącej panierce Panko.
Sos czosnkowy Tzatziki

Sos czosnkowy Tzatziki

 

sos tzatziki
Sos tzatziki.

Sos tzatziki.

Przepis na grecki sos tzatziki.

     Pyszne greckie tzatziki - sos jogurtowo-czosnkowy z zielonym ogórkiem, świeżym koprem albo miętą i sokiem z cytryny. Ten łatwy, zdrowy i oryginalny przepis można wykonać w mniej niż 15 minut.

Składniki na oryginalny sos tzatziki:

  • 1 długi, świeży ogórek
  • sól, pierprz
  • 1 duży ząbek czosnku
  • gęsty jogurt grecki
  • świeży koperek lub mięta (połączenie obu też pyszne)
  • sok z cytryny do smaku
  • oliwa z oliwek do pokropienia gotowego tzatziki

Oto podstawowe składniki sosu tzatziki. Taki przepis może służyć jako punkt wyjścia do stworzenia swojego ulubionego sosu :) 

Ponieważ jogurt grecki może mieć różny stopień kwaśności, nie podaję dokładnie ilości soku z cytryny. Warto doprawiać według własnego uznania. 

 Sos tzatziki do czego.


Tzatziki to niezwykle wszechstronny sos, który podajemy szczególnie często latem, do potraw z grilla. Koniecznie schłodzony, idealnie pasuje do grillowanej karkówki albo kurczaka.


Oto kilka pomysłów z czym jeść greckie tzatziki:

Sałatka izraelska: autentyczny izraelski przepis

Sałatka izraelska: autentyczny izraelski przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka izraelska.

 Sałatka izraelska.

Izraelski przepis na sałatkę z bardzo drobno posiekanych warzyw oraz ziół.

     Oto prosty, autentyczny przepis na sałatkę izraelską z drobno posiekanych warzyw, świeżych ziół, cytryny i oliwy z oliwek. Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa sałatka, która doskonale pasuje do grillowanego mięsa np. kurczaka Shawarma (przepis>>>), można podać do niej falafel, chlebek pita, sos tahini albo hummus. Przepyszne!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Israeli salad.

Jak zrobić najlepszą sałatkę izraelską - kilka wskazówek!

  • Sałatka izraelska jest łatwa do zrobienia, jednak swój fantastyczny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym, świeżym składnikom. Dojrzałe, wygrzane w słońcu letnie pomidory naprawdę robią ogromną różnicę!  
  • Wszystkie składniki powinny być bardzo drobno posiekane. Właściwie im drobniej tym lepiej! Nie można się spieszyć, po prostu trzeba się tym cieszyć, a sałatka wyjdzie obłędna. Bardzo pomaga odpowiednio dobrany, ostry nóż (zwłaszcza przy krojeniu pomidorów).
sałatka izraelska
Sałatka izraelska.

Orzeźwiająca, bliskowschodnia sałatka z drobno posiekanych warzyw oraz ziół, zwana sałatką izraelską to fantastyczny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Jest zdrowa, wegańska i bezglutenowa - idealna na lato! Najlepsza, kiedy jest wykonana ze świeżych, letnich pomidorów.
Pierogi z serem na słono

Pierogi z serem na słono

 

pierogi z serem na słono
Pierogi z serem na słono.

Przepis na pierogi z białym serem na słono.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • ok. 300g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Nadzienie do pierogów z serem:

  • 500g białego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 1 - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub świeżej mięty pieprzowej
  • sól do smaku
www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z serem.

Przepis na pierogi z serem na słono.


Krok 1.
  • Z podanych składników przygotować ciasto pierogowe: do miski przesiać mąkę pszenną; następnie zrobić na środku dołek do którego wbić jajka, wlać wodę oraz stopione masło, oprószyć solą i za pomocą widelca wstępnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dłonią zagnieść ciasto, dolewając w razie potrzeby wody. 
  • Gładkie i elastyczne ciasto zawinąć w czystą ściereczkę kuchenną i pozostawić na kilka minut aby "odpoczęło".
Krok 2.
  • Biały ser przepuścić przez maszynkę, następnie starannie utrzeć z jajkami i solą, dodać posiekany szczypiorek lub miętę i wymieszać.
Krok 3.
  • Ciasto pierogowe rozwałkować na placki o grubości około 3mm, z których wykrawać np. szklanką kółka. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu i staranie zlepiać.
  • Gotowe pierogi z serem na słono wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
Ugotowane pierogi z serem na słono podawać polane stopionym masłem, kwaśną śmietaną lub zrumienioną cebulką.

Domowe pierogi - przepisy, które mogą Ci się spodobać :


Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z serem na słono.

pierogi z serem na słono



Klasyczne kotlety schabowe

Klasyczne kotlety schabowe

www.e-ksiazkakucharska.pl
Klasyczne kotlety schabowe.

Klasyczne kotlety schabowe 

Pyszne kotlety schabowe panierowane.

     Przepis na klasyczne, pyszne i soczyste kotlety schabowe panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Schabowe doprawione solą, mielonym czosnkiem i czarnym pieprzem. 

Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)

Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Shoarma z grillowanego kurczaka.

Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)

Shoarma z kurczaka z grilla - niesamowicie pyszne danie, które zrobisz w mgnieniu oka.

     Prosty i pyszny przepis na Shoarmę (Shawarmę) z grillowanego kurczaka - potrawa pełna bliskowschodnich smaków. 

     Przygotowanie kurczaka zaczyna się od aromatycznej marynaty Shoarma (lub Shawarma), wykonanej z mieszanki bliskowschodnich przypraw, dzięki którym danie to zawdzięcza swój niezwykły smak i fantastyczny zapach. Można użyć całych nasion i przed zmieleniem uprażyć je na suchej patelni, albo mielonych, co jest szybsze i łatwiejsze. 

Połączenie gorącego grillowanego kurczaka ze schłodzoną sałatką izraelską z ziołami i sosem tzatziki jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie i pyszne.


grillowany kurczak Shoarma
Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma)

 Shoarma - minimum składników, maksimum smaku - pokochacie tego grillowanego kurczaka.

     Do przygotowania Shoarmy można użyć filetu z kurczaka, pokrojonego w równej wielkości kawałki  i tak jak na zdjęciu grillować w postaci szaszłyków. Świetnie sprawdzą się także podudzia kurczaka bez kości i skóry, a nawet wieprzowina, zgrillowana również w formie szaszłyków.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak Shoarma z grilla

Shoarma z grillowanego kurczaka - przepyszne dodatki.

     Moja Shoarma jest pełna smaku i prostych składników. Cudownym dodatkiem do tego grillowanego kurczaka jest sałatka izraelska, którą przygotowuje się z bardzo drobno posiekanych warzyw (ogórek, pomidor, kolorowe papryki, czerwona cebula) i ogromnej ilości ziół, sos tzatziki i zgrillowana tortilla. Zamiast tortilli można podać chlebki pita, wspaniały jest także hummus. 

Pizza hawajska z szynką, serem, kukurydzą i ananasem

Pizza hawajska z szynką, serem, kukurydzą i ananasem

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pizza hawajska.

Pizza hawajska z szynką, serem, kukurydzą i ananasem

Pizza hawajska - pyszny przepis na domową pizzę z szynką, kukurydzą i ananasem.

     Domowa pizza hawajska z szynką, kukurydzą, ananasem, serem mozzarella i czerwoną cebulą. Doskonała z sosem czosnkowym albo pomidorowym. Pizza ta jest jedną z najlepszych i najprostszych jaką zrobisz - ten przepis jest moim absolutnym faworytem. Ciasto na pizzę jest lekkie, chrupiące i ma odpowiednio dobrane składniki. Przygotowanie pizzy w domu nie wymaga jakichś fantazyjnych składników i prawdopodobnie masz większość z nich pod ręką w kuchni.

Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem

Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem

Botwinka - pyszna zupa z botwiny z zimniakami, koperkiem i jajkiem.

     Pyszna botwinka z ziemniakami i koperkiem. Zupa botwinkowa zabielana śmietaną z dodatkiem przecieru pomidorowego i pokrojonego w kostkę pomidora, podawana z jajkiem na twardo.

     Botwinka to klasyczna wiosenna zupa z młodej botwinki, jest bardzo szybka, łatwa do wykonania i smakuje niesamowicie. Składniki są proste i niedrogie. Ugotowanie zupy botwinkowej zajmuje około 30 minut, a wszystko dzieje się w jednym garnku.

Do przygotowania botwinki potrzeba niewielu głównych składników, są to:

  • pęczki młodej, świeżej botwinki
  • ziemniaki
  • posiekany koperek
  • marchewka
  • bulion jarzynowy albo z kurczaka
     Do zupy z botwiny można dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, śmietanę, ulubione przyprawy. Botwinka utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobrze. Przechowywana w lodówce, w szczelnym pojemniku, zachowuje świeżość przez kilka dni.
Dżem truskawkowy - przepis

Dżem truskawkowy - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Dżem truskawkowy.

Dżem truskawkowy.


Prosty przepis na dżem truskawkowy.


Pachnące słońcem, słodkie truskawki zamknięte w słoiczku. Prosty  przepis na dżem truskawkowy. Dżem truskawkowy, który jest naprawdę szybki do zrobienia. Dżem z kawałkami owoców w pysznej galaretce z soku truskawkowego. Tak przygotowany dżem ma piękny, czerwony kolor. Można także zrobić gładki dżem, wystarczy całość zmiksować.

Dżem truskawkowy - wypróbowany, pyszny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


Jak zrobić dżem truskawkowy - przepis, składniki i przygotowanie.



Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger