Sałatka jarzynowa z szynką konserwową i niesamowitym kremowym sosem.
![]() |
Sałatka jarzynowa z szynką konserwową. |
![]() |
Sałatka jarzynowa z szynką konserwową. |
![]() |
Przepis na naleśniki. |
Naleśniki są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. W tym przepisie znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać cienkie, delikatne, miękkie i maślane naleśniki za każdym razem. Zrób je na śniadanie, obiad, kolację lub deser!
To jest prosty i niezawodny przepis. Wszystko, czego potrzeba, aby zrobić domowe naleśniki to mąka, jaja, mleko i masło.
Jeśli kochasz miękkie i delikatne naleśniki, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!
![]() |
Jajka na sałatce jarzynowej. |
![]() |
Najlepsza sałatka jarzynowa. |
Pyszna sałatka jarzynowa z gotowanym kurczakiem, jajkiem, jabłkiem, marynowanymi pieczarkami, fasolą i majonezem. Sałatka, której sekretem wspaniałego smaku jest absolutnie najlepszy sos na bazie jogurtu greckiego, majonezu i musztardy, doprawiony startym czosnkiem i sokiem z cytryny.
Doskonała sałatka jarzynowa na Wielkanoc, uroczystości rodzinne, piknik albo po prostu na śniadanie lub kolację z kromką chrupiącego pieczywa :)
![]() |
Kotlety mielone. |
Kotlety mielone są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. To jest prosty i niezawodny przepis. Wszystko czego potrzeba, aby zrobić najsmaczniejsze i pulchne kotlety mielone to mięso wieprzowe, wołowe lub mieszane - można także użyć mięsa mielonego z kurczaka albo indyka; a także cebula, czerstwa bułeczka, masło, czosnek oraz ulubione przyprawy. W tym przepisie jest kilka wskazówek, które pomogą Ci, za każdym razem uzyskać delikatne, miękkie w środku, soczyste i z chrupiącą skórką mielone.
Jeśli kochasz miękkie, pulchne, delikatne i soczyste kotlety mielone, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!
Kotlety mielone to doskonały pomysł na pyszny obiad. Zobacz z czym możesz je podać:
![]() |
Surówka z czerwonej kapusty. |
Pyszny przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu, z olejem, cebulą i jabłkiem, parzona. Najlepsza surówka do obiadu, jak w restauracji. Surówkę przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka i wystarczy tylko kilka składników.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Zapraszam do obserwacji profilu na Instagramie i Facebooku
@moja_ksiazka_kucharska
Miłego gotowania!
![]() |
Krupnik na rosole. |
Zupa krupnik na rosole z cielęciną, marchewką, cebulą, grzybami i ziemniakami. Przepis na najlepszy tradycyjny krupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik.
Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką lub na dróbkach z drobiu. Doskonale smakuje ugotowany na kurczaku albo na żeberkach. Ziemniaki do krupniku można ugotować oddzielnie i podać je do zupy okraszone podsmażoną na maśle cebulką.
![]() |
Śledzie po kaszubsku. |
![]() |
Barszcz biały na zakwasie. |
Odkryj, jak przygotować tradycyjny barszcz biały na zakwasie. Ten wypróbowany przepis pomoże Ci stworzyć smaczną zupę z wędzoną kiełbasą, idealną na każdą okazję.
Barszcz biały na zakwasie to jedno z najbardziej charakterystycznych i kochanych dań polskiej kuchni. Jego głęboki, kwasowy smak, w połączeniu z bogactwem aromatów, tworzy niezapomniane doznania kulinarne. Wędzona kiełbasa (lub boczek) dodaje zupie wyjątkowego, dymnego aromatu, czyniąc ją idealną potrawą na zimowe wieczory, ale również na wiosenne obiady. W tym artykule znajdziesz przewodnik, jak krok po kroku przygotować ten tradycyjny barszcz.
![]() |
Zupa koperkowa z lanym ciastem. |
![]() |
Fasolka po bretońsku. |
Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole, z podsmażoną cebulką, czosnkiem i skwarkami z boczku wędzonego lub słoninki oraz pokrojoną kiełbasą. Nie może zabraknąć marchewki raz pietruszki. No i koniecznie jeszcze przyprawy: majeranek, pieprz czarny, tymianek, papryka czerwona. Po prostu pycha :)
Poniżej mój wypróbowany, domowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie fasolki z kiełbasą jak u mamy. Mam nadzieję, że Ci się spodoba :) Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :)
Zupa pomidorowa. |
Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. To potrawa o prostym i niepowtarzalnym smaku, którą zawsze można lekko zmodyfikować, aby odpowiadała naszym gustom i preferencjom.
Pomidorówka, czyli popularna zupa pomidorowa, to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Idealnie nadaje się na obiad, a także na kolację czy lekki posiłek w ciągu dnia. Ta zupa z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom klasycznych, tradycyjnych smaków.
![]() |
Karp smażony. |
Pyszny przepis na smażonego karpia na na patelni na maśle. Karp smażony w cieście piwnym, marynowany w cebuli i doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny - doskonały na Wigilię, ale nie tylko :)
Przygotowanie tego karpia jest banalnie łatwe i szybkie :) Dzwonka karpia wystarczy posolić, obłożyć cebulą i chwilę zamarynować. Następnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto piwne. Zamarynowane dzwonka karpia wystarczy już tylko maczać w cieście i usmażyć na złoty kolor na patelni na maśle klarowanym.
Karp smażony doskonale smakuje podany z frytkami oraz sosem tatarskim lub chrzanowym. Można posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, obłożyć plasterkami cytryny i posypać natką pietruszki.
Mam nadzieję, że przepis na smażonego karpia spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)