Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Przepis na szybki bigos z cukinii

Przepis na szybki bigos z cukinii

Przepis na bigos z cukinii
Bigos z cukinii.

 Przepis na bigos z cukinii

Pyszny i łatwy przepis na bigos z cukinii z podsmażonym boczkiem, wędzoną kiełbasą, porem, czosnkiem, świeżymi pomidorami i marchewką. Bigos z cukinii doprawiony tymiankiem, mielona papryką oraz posiekanym koperkiem.

Zupa krem z cukinii z ziemniakami

Zupa krem z cukinii z ziemniakami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa z cukinii z ziemniakami.

 

Zupa krem z cukinii z ziemniakami

     Szybka, łatwa i pyszna zupa krem z cukinii z ziemniakami, czosnkiem i zieloną pastą curry.  Świeża mięta i sok z cytryny nadają zupie niezwykły, bogaty smak. Idealna zupa cukiniowa na lato.

Ten krem z cukinii przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Nie trzeba poświęcać dodatkowego czasu na precyzyjne krojenie warzyw. Wystarczy z grubsza wszystko posiekać, szybko poddusić, zmiksować na gładki krem i gotowe. Dodatek oleju kokosowego nadaje zupie lekką słodycz, która uzupełnia pastę curry i sok z cytryny. Można jednak łatwo zastąpić go oliwą lub masłem. Zielona pasta curry jest ostro-kwaśna w smaku. Zwolennikom łagodniejszych potraw polecam curry w proszku :)

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.


 Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

     Pyszny i prosty kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą, ziemniakami, koperkiem i marchewką. Zupa ta często gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest to danie pełne smaku i ciepła, które doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

Ten przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest łatwy i szybki do zrobienia. Zupa jest pełna zdrowych warzyw i aromatycznych ziół oraz przypraw. Wersja z młodą kapustą jest mniej kwasowa i bardziej delikatna w smaku niż tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Do kapuśniaku często dodaje się kiełbasę, która nadaje potrawie wyrazisty smak i aromat. Zupa ta gotowana jest na wolnym ogniu, co pozwala składnikom dobrze się połączy i rozwijać smak. 
Ziemniaki smażone z białą fasolą i czosnkiem

Ziemniaki smażone z białą fasolą i czosnkiem

 

www.-ksiazkakucharska.pl
Ziemniaki z patelni.

Ziemniaki smażone

Pyszny i łatwy przepis na ziemniaki z patelni smażone z fasolą, czosnkiem i chili. 

Składniki:

  • około 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w niewielką kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2-1 papryczka chili, posiekana, bez nasionek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Przepis  na smażone ziemniaki


Krok 1.
  • Na większej, żeliwnej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodać posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Pod koniec smażenia dodać fasolę z puszki z sosem pomidorowym - smażyć, aż ziemniaki będą miękkie w środku. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
ziemniaki smażone


Oto kilka innych przepisów na ziemniaki, które mogą Ci się spodobać:



Ziemniaki z patelni smażone z czosnkiem, chili i curry

Ziemniaki z patelni smażone z czosnkiem, chili i curry

 

ziemniaki z patelni
Ziemniaki z patelni.

Ziemniaki z patelni

   Prosty i pyszny przepis na ziemniaki z patelni smażone z czosnkiem, chili i pietruszką. Takie ziemniaki to świetny dodatek do obiadu.

  • prosty przepis, który przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka
  • nie ma tu skomplikowanych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne
  • doskonałe ziemniaki z patelni do obiadu, np. pieczonego kurczaka (przepis tutaj>>>)
Ogórki konserwowe przepis

Ogórki konserwowe przepis

ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe.

 Ogórki konserwowe

     
       Małe, chrupiące, twarde ogórki konserwowe na zimę w occie, z marchewką, koprem, czosnkiem i chrzanem. Łatwe i szybkie do zrobienia korniszony. 

Ogórki konserwowe przepis

  

     Oto wypróbowany dobry przepis na ogórki konserwowe.

Składniki:

na 9 słoików 720ml

  • około 3 kg małych ogóreczków gruntowych
  • 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
  • obrane ząbki czosnku (do każdego słoika po 2) 
  • kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
  • 9 baldaszków kopru (po 1 do każdego słoika)
  • gorczyca

Zalewa do ogórków konserwowych:

  • 2,5 litra wody
  • 2,5 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe

Przepis na ogórki korniszony

Krok 1.

  • Przygotować małe, nie wyrośnięte, twarde, foremne ogóreczki gruntowe i namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Następnie umyć i rozłożyć na czystej ściereczce, aby obeschły.
  • Ogóreczki ułożyć w małych słoikach przekładając koprem, chrzanem, obranym czosnkiem i plasterkami marchwi. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Krok 2.
  • Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalewą dopełnić słoiczki z korniszonami. Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 10-15 minut w garnku z wodą. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie.

Oto kilka innych przepis na domowe przetwory na zimę, które mogą Ci się spodobać:

Mam nadzieję, że przepis na ogórki konserwowe spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

ogórki konserwowe przepis
Ogórki konserwowe przepis


Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym

Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym

 

kurczak curry

Kurczak curry

      Bogaty w smaku, kremowy kurczak curry z mlekiem kokosowym i warzywami to jednogarnkowy posiłek, który przygotujesz w zaledwie 30 minut. Curry przygotowane z filetu kurczaka, żółtej pasty curry, świeżych ziół, cukinii i pomidorów z puszki. Curry smakuje fantastycznie z ryżem jaśminowym i surówką ze świeżej kapusty i marchewki.

  • Ten łatwy przepis na curry możesz dostosować do swojego smaku. Wybierz swoje ulubione mięso i warzywa i spraw, aby było tak łagodne lub tak ostre, jak lubisz.
  • Można użyć filetu z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka. Zamiast kurczaka możesz użyć krewetek, wieprzowiny, indyka lub wołowiny.
  • Kurczak curry z cukinią jest jednym z najłatwiejszych posiłków do zrobienia i smakuje niesamowicie

11 wypróbowanych przepisów na dania z cukinii, które są łatwe, pyszne i zdrowe

11 wypróbowanych przepisów na dania z cukinii, które są łatwe, pyszne i zdrowe

 

dania z cukini
Dania z cukini.

Dania z cukinii

     Pomysły na szybkie i pyszne dania z cukinii. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dania z cukinią. Od sałatki z grillowaną cukinią, fetą i pomidorami, po najlepsze leczo, chrupiące placuszki z cukinii, grillowaną cukinię w marynacie czosnkowo-ziołowej, cukinię marynowaną z curry, makaron z kurczakiem i cukinią oraz żółte curry z cukinią.

Aby zobaczyć przepis kliknij na obrazek lub w link nad nim!

Około połowy lipca ogrody i rynki obfitują w cukinię, a jeśli jesteś jednym ze szczęśliwców, którzy skończyli z kilkoma większymi cukiniami, nadszedł czas, aby je dobrze wykorzystać!

Na szczęście cukinia jest niezwykle wszechstronnym składnikiem. Jest wiele sposobów na jej przygotowanie, a dania z cukinii są szybkie, pyszne i niezwykle proste do zrobienia. Cukinię można przygotować na wiele sposobów: smażyć, grillować, piec, marynować i faszerować.


Ziołowe młode ziemniaki, pieczone

Ziołowe młode ziemniaki, pieczone

pieczone młode ziemniaki
Pieczone młode ziemniaki.


 Pieczone ziemniaki

     Młode ziemniaki pieczone z rozmarynem, czosnkiem, tymiankiem i natką pietruszki. Ziemniaki doprawione solą morską, świeżo zmielonym czarnym  pieprzem i płatkami chili. 

Kurczak pieczony Tondori Masala

Kurczak pieczony Tondori Masala

 

kurczak pieczony
Kurczak pieczony.

Kurczak pieczony

     Pieczony kurczak marynowany w jogurcie greckim z masłem, czosnkiem i przyprawą Tondori Masala, a następnie pieczony w piekarniku do złotej i chrupiącej skórki.

Składniki i przyprawy na kurczaka z piekarnika:

  • 1 cały kurczak, oczyszczony i wysuszony papierowym ręcznikiem
  • sól, mielona słodka papryka
Marynata do kurczaka:
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki stopionego i wystudzonego masła
  • 2 -3 łyżeczki przyprawy Tondori Masala
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • jasny sos sojowy do smaku
dodatkowo:
  • plasterki cytryny 
  • główka czosnku przekrojona na pół

Kurczak pieczony przepis


Krok 1.
  • Osuszonego kurczaka starannie natrzeć solą oraz mieloną słodką papryką (w środku i na zewnątrz)
Krok 2.
  • W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie całego kurczaka (w środku, na zewnątrz, także pod skórką). Odstawić do marynowania w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc).
  • Na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć tuszkę z lodówki, ocieplić i ułożyć na blaszce do pieczenia, uformować w kieszonkę lub przeciąć wzdłuż kręgosłupa i ułożyć na płasko.
  • Dookoła kurczaka poukładać plastry cytryny oraz czosnek. Z kurczakiem można upiec młode ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę albo cebulę ułożone wokół mięsa.
  • Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1,5 godziny (w zależności od wielkości tuszki), lub do czasu, aż kurczak będzie gotowy w środku, a skórka będzie złocista i chrupiąca. Co 20-30 minut podlewać mięso sokami powstałymi podczas pieczenia. 
Upieczonego kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami i sezonową surówką.

Mam nadzieję, że przepis napieczonego kurczaka spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!


Przepis na soczyste żeberka po koreańsku

Przepis na soczyste żeberka po koreańsku

żeberka po koreańsku
Żeberka po koreańsku.

 Żeberka po koreańsku

     Soczyste i delikatne żeberka po koreańsku z piekarnika. Żeberka pieczone w gęstej marynacie z jasnego sosu sojowego, słodkiego sosu chili, oleju sezamowego, keczupu i miodu. Żeberka doprawione mieloną papryką, sokiem z limonki, granulowanym czosnkiem i musztardą Dijon.

  • wypróbowany, prosty przepis krok po kroku
  • mięso rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, soczyste i delikatne
  • pyszna marynata i tylko kilka głównych składników
Zielone curry z kurczakiem i cukinią

Zielone curry z kurczakiem i cukinią

zielone curry z kurczakiem
Zielone curry z kurczakiem.

 Zielone curry z kurczakiem

     Autentyczne tajskie zielone curry z kurczakiem, cukinią, porem i pędami bambusa. Kurczak w curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej i pomimo złożonego smaku danie jest bardzo proste i szybkie do zrobienia w domu!

Ten przepis na zielone curry wykorzystuje podstawowe metody przygotowania potrawy, które można wykorzystać w innych przepisach na curry na bazie mleka kokosowego. Tak samo przygotujesz czerwone lub żółte curry z kurczakiem, warzywami lub krewetkami.

Przepis na puszyste kokosowe racuchy

Przepis na puszyste kokosowe racuchy

przepis na racuchy
Racuchy.

 

Przepis na racuchy

     Prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży.  Szybkie do zrobienia racuszki, idealne na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami, miodem czy syropem klonowym.

  • Super prosty i sprawdzony przepis na racuchy
  • idealne na podwieczorek dla dzieci
  • wskazówki, które pomogą ci zrobić najlepsze racuchy
Gołąbki z ryżem, pieczarkami i warzywami

Gołąbki z ryżem, pieczarkami i warzywami

 

gołąbki
Gołąbki.

Gołąbki z ryżem, pieczarkami i warzywami

    Domowe  gołąbki z białej kapusty z ryżem, pieczarkami i warzywami: marchewką, cebulką oraz selerem. Gołąbki duszone w sosie własnym z dodatkiem passaty pomidorowej i śmietany kremówki. Prosty, klasyczny przepis na gołąbki wegetariańskie, bez mięsa.


Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania gołąbków:

  • około 2,2kg kapusty białej
  • 2 łyżki masła
  • około 1 szklanka passaty pomidorowej
  • około 3/4 szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
Nadzienie do gołąbków:
  • około 200g ryżu
  • 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 150g marchwi
  • 150g selera
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Gołąbki z ryżem, pieczarkami i warzywami przepis


Krok 1.
  • Ryż ugotować w 400ml lekko osolonej wody.
  • Pieczarki oczyścić i pokroić jak najdrobniej.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Krok 2.
  • Cebulę wraz z marchwią i selerem poddusić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić pod przykryciem.
  • Do przestudzonego ryżu dodać uduszone warzywa z pieczarkami, jajko, sól pieprz i wymieszać dokładnie.
Krok 3.
  • Kapustę oczyścić z wierzchnich, zwiędłych liści, wydrążyć głąb, zalać wrzącą wodą, obgotować w całej główce, stopniowo zdejmując liście.
  • Z liści ściąć główny, gruby nerw.
  • Na liście nakładać porcje nadzienia. Brzegi liści założyć do środka i gołąbek zwinąć w wałek. Porcje układać ciasno w szerokim naczyniu, podlać niedużą ilością wrzącej wody - udusić pod przykryciem.
  • Pod koniec gotowania dodać passatę pomidorową uduszoną na maśle i rozprowadzoną śmietaną 30%. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mam nadzieję, że przepis na gołąbki spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Oto kilka innych przepisów na domowe obiady, które mogą Ci się spodobać :

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger