Liczba gości w ciągu ostatniego roku
Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Zupa z cukinii z ziemniakami. |
Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Szybka, łatwa i pyszna zupa krem z cukinii z ziemniakami, czosnkiem i zieloną pastą curry. Świeża mięta i sok z cytryny nadają zupie niezwykły, bogaty smak. Idealna zupa cukiniowa na lato.
Ten krem z cukinii przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Nie trzeba poświęcać dodatkowego czasu na precyzyjne krojenie warzyw. Wystarczy z grubsza wszystko posiekać, szybko poddusić, zmiksować na gładki krem i gotowe. Dodatek oleju kokosowego nadaje zupie lekką słodycz, która uzupełnia pastę curry i sok z cytryny. Można jednak łatwo zastąpić go oliwą lub masłem. Zielona pasta curry jest ostro-kwaśna w smaku. Zwolennikom łagodniejszych potraw polecam curry w proszku :)
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą. |
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Ziemniaki smażone z białą fasolą i czosnkiem
Ziemniaki z patelni. |
Ziemniaki smażone
Pyszny i łatwy przepis na ziemniaki z patelni smażone z fasolą, czosnkiem i chili.
Składniki:
- około 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w niewielką kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1/2-1 papryczka chili, posiekana, bez nasionek
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Przepis na smażone ziemniaki
- Na większej, żeliwnej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodać posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Pod koniec smażenia dodać fasolę z puszki z sosem pomidorowym - smażyć, aż ziemniaki będą miękkie w środku. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
- Ziemniaki z patelni smażone z czosnkiem, chili i curry>>>
- Ziołowe młode ziemniaki pieczone>>>
- Łatwe ziemniaki z grilla>>>
- Cytrynowo-ziołowe ziemniaki pieczone>>>
- Sałatka ziemniaczana z łososiem>>>
- Ziemniaki smażone z curry>>>
- Ziemniaki młode z koprem>>>
Ziemniaki z patelni smażone z czosnkiem, chili i curry
Ziemniaki z patelni. |
Ziemniaki z patelni
Prosty i pyszny przepis na ziemniaki z patelni smażone z czosnkiem, chili i pietruszką. Takie ziemniaki to świetny dodatek do obiadu.
- prosty przepis, który przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka
- nie ma tu skomplikowanych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne
- doskonałe ziemniaki z patelni do obiadu, np. pieczonego kurczaka (przepis tutaj>>>)
Ogórki konserwowe przepis
Ogórki konserwowe. |
Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe przepis
Oto wypróbowany dobry przepis na ogórki konserwowe.
Składniki:
na 9 słoików 720ml
- około 3 kg małych ogóreczków gruntowych
- 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
- obrane ząbki czosnku (do każdego słoika po 2)
- kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
- 9 baldaszków kopru (po 1 do każdego słoika)
- gorczyca
Zalewa do ogórków konserwowych:
- 2,5 litra wody
- 2,5 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki octu spirytusowego
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
Przepis na ogórki korniszony
Krok 1.
- Przygotować małe, nie wyrośnięte, twarde, foremne ogóreczki gruntowe i namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Następnie umyć i rozłożyć na czystej ściereczce, aby obeschły.
- Ogóreczki ułożyć w małych słoikach przekładając koprem, chrzanem, obranym czosnkiem i plasterkami marchwi. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
- Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalewą dopełnić słoiczki z korniszonami. Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 10-15 minut w garnku z wodą. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie.
Oto kilka innych przepis na domowe przetwory na zimę, które mogą Ci się spodobać:
- Dżem z agrestu>>>
- Ketchup z cukini>>>
- Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2>>>
- Kompot z agrestu z truskawkami>>>
- Ogórki krokodylki>>>
- Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1>>>
- Kapusta czerwona do słoików na zimę>>>
- Marynowane młode buraczki>>>
- Ogórki w zalewie curry z kurkumą>>>
- Ogórki w musztardzie>>>
- Ogórki z chili>>>
Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym
Kurczak curry
Bogaty w smaku, kremowy kurczak curry z mlekiem kokosowym i warzywami to jednogarnkowy posiłek, który przygotujesz w zaledwie 30 minut. Curry przygotowane z filetu kurczaka, żółtej pasty curry, świeżych ziół, cukinii i pomidorów z puszki. Curry smakuje fantastycznie z ryżem jaśminowym i surówką ze świeżej kapusty i marchewki.
- Ten łatwy przepis na curry możesz dostosować do swojego smaku. Wybierz swoje ulubione mięso i warzywa i spraw, aby było tak łagodne lub tak ostre, jak lubisz.
- Można użyć filetu z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka. Zamiast kurczaka możesz użyć krewetek, wieprzowiny, indyka lub wołowiny.
- Kurczak curry z cukinią jest jednym z najłatwiejszych posiłków do zrobienia i smakuje niesamowicie
11 wypróbowanych przepisów na dania z cukinii, które są łatwe, pyszne i zdrowe
Dania z cukini. |
Dania z cukinii
Pomysły na szybkie i pyszne dania z cukinii. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dania z cukinią. Od sałatki z grillowaną cukinią, fetą i pomidorami, po najlepsze leczo, chrupiące placuszki z cukinii, grillowaną cukinię w marynacie czosnkowo-ziołowej, cukinię marynowaną z curry, makaron z kurczakiem i cukinią oraz żółte curry z cukinią.
Aby zobaczyć przepis kliknij na obrazek lub w link nad nim!
Około połowy lipca ogrody i rynki obfitują w cukinię, a jeśli jesteś jednym ze szczęśliwców, którzy skończyli z kilkoma większymi cukiniami, nadszedł czas, aby je dobrze wykorzystać!
Na szczęście cukinia jest niezwykle wszechstronnym składnikiem. Jest wiele sposobów na jej przygotowanie, a dania z cukinii są szybkie, pyszne i niezwykle proste do zrobienia. Cukinię można przygotować na wiele sposobów: smażyć, grillować, piec, marynować i faszerować.
Ziołowe młode ziemniaki, pieczone
Kurczak pieczony Tondori Masala
Kurczak pieczony. |
Kurczak pieczony
Pieczony kurczak marynowany w jogurcie greckim z masłem, czosnkiem i przyprawą Tondori Masala, a następnie pieczony w piekarniku do złotej i chrupiącej skórki.
Składniki i przyprawy na kurczaka z piekarnika:
- 1 cały kurczak, oczyszczony i wysuszony papierowym ręcznikiem
- sól, mielona słodka papryka
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki stopionego i wystudzonego masła
- 2 -3 łyżeczki przyprawy Tondori Masala
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
- jasny sos sojowy do smaku
- plasterki cytryny
- główka czosnku przekrojona na pół
Kurczak pieczony przepis
- Osuszonego kurczaka starannie natrzeć solą oraz mieloną słodką papryką (w środku i na zewnątrz)
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie całego kurczaka (w środku, na zewnątrz, także pod skórką). Odstawić do marynowania w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc).
- Na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć tuszkę z lodówki, ocieplić i ułożyć na blaszce do pieczenia, uformować w kieszonkę lub przeciąć wzdłuż kręgosłupa i ułożyć na płasko.
- Dookoła kurczaka poukładać plastry cytryny oraz czosnek. Z kurczakiem można upiec młode ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę albo cebulę ułożone wokół mięsa.
- Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1,5 godziny (w zależności od wielkości tuszki), lub do czasu, aż kurczak będzie gotowy w środku, a skórka będzie złocista i chrupiąca. Co 20-30 minut podlewać mięso sokami powstałymi podczas pieczenia.
Przepis na soczyste żeberka po koreańsku
Żeberka po koreańsku. |
Żeberka po koreańsku
Soczyste i delikatne żeberka po koreańsku z piekarnika. Żeberka pieczone w gęstej marynacie z jasnego sosu sojowego, słodkiego sosu chili, oleju sezamowego, keczupu i miodu. Żeberka doprawione mieloną papryką, sokiem z limonki, granulowanym czosnkiem i musztardą Dijon.
- wypróbowany, prosty przepis krok po kroku
- mięso rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, soczyste i delikatne
- pyszna marynata i tylko kilka głównych składników
Zielone curry z kurczakiem i cukinią
Zielone curry z kurczakiem. |
Zielone curry z kurczakiem
Autentyczne tajskie zielone curry z kurczakiem, cukinią, porem i pędami bambusa. Kurczak w curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej i pomimo złożonego smaku danie jest bardzo proste i szybkie do zrobienia w domu!
Ten przepis na zielone curry wykorzystuje podstawowe metody przygotowania potrawy, które można wykorzystać w innych przepisach na curry na bazie mleka kokosowego. Tak samo przygotujesz czerwone lub żółte curry z kurczakiem, warzywami lub krewetkami.
Przepis na puszyste kokosowe racuchy
Racuchy. |
Przepis na racuchy
Prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży. Szybkie do zrobienia racuszki, idealne na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami, miodem czy syropem klonowym.
- Super prosty i sprawdzony przepis na racuchy
- idealne na podwieczorek dla dzieci
- wskazówki, które pomogą ci zrobić najlepsze racuchy
Gołąbki z ryżem, pieczarkami i warzywami
Gołąbki. |
Gołąbki z ryżem, pieczarkami i warzywami
Domowe gołąbki z białej kapusty z ryżem, pieczarkami i warzywami: marchewką, cebulką oraz selerem. Gołąbki duszone w sosie własnym z dodatkiem passaty pomidorowej i śmietany kremówki. Prosty, klasyczny przepis na gołąbki wegetariańskie, bez mięsa.
Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania gołąbków:
- około 2,2kg kapusty białej
- 2 łyżki masła
- około 1 szklanka passaty pomidorowej
- około 3/4 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- około 200g ryżu
- 300g pieczarek
- 1 duża cebula
- 150g marchwi
- 150g selera
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Gołąbki z ryżem, pieczarkami i warzywami przepis
- Ryż ugotować w 400ml lekko osolonej wody.
- Pieczarki oczyścić i pokroić jak najdrobniej.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
- Cebulę wraz z marchwią i selerem poddusić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić pod przykryciem.
- Do przestudzonego ryżu dodać uduszone warzywa z pieczarkami, jajko, sól pieprz i wymieszać dokładnie.
- Kapustę oczyścić z wierzchnich, zwiędłych liści, wydrążyć głąb, zalać wrzącą wodą, obgotować w całej główce, stopniowo zdejmując liście.
- Z liści ściąć główny, gruby nerw.
- Na liście nakładać porcje nadzienia. Brzegi liści założyć do środka i gołąbek zwinąć w wałek. Porcje układać ciasno w szerokim naczyniu, podlać niedużą ilością wrzącej wody - udusić pod przykryciem.
- Pod koniec gotowania dodać passatę pomidorową uduszoną na maśle i rozprowadzoną śmietaną 30%. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie curry>>>
- Kurczak pieczony z masłem, czosnkiem, papryką i ziołami>>>
- Pulpety gotowane w sosie z warzywami>>>
- Indyk ze szparagami>>>
- Pierogi z kaszą gryczaną i biały serem>>>
- Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella>>>
- Skrzydełka z kurczaka w miodzie>>>
- Klasyczne kotlety schabowe>>>
- Kotlety mielone z ryby>>>
- Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry>>>
Gołąbki. |
Gołąbki. |