Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Lemoniada cytrynowa: przepis, jak zrobić

Lemoniada cytrynowa: przepis, jak zrobić

lemoniada cytrynowa
Lemoniada cytrynowa

Jak zrobić lemoniadę cytrynową.

      Pyszny i orzeźwiający przepis na domową lemoniadę z cytryny.

      Aby zrobić lemoniadę cytrynową potrzebujemy tylko 3 prostych składników: cytryn, wody i cukru. Lemoniada jest łatwa do zrobienia, ale najlepszy smak, to odpowiednio dobrane proporcje składników. W tym przepisie zobaczysz mój ulubiony sposób na domową lemoniadę. Przygotowuję ją z syropu cukrowego. Mam pewność, że cukier dokładnie się rozpuści i w połączeniu z sokiem z cytryny oraz zimną wodą słodycz równomiernie rozłoży się w napoju.

     Lemoniadę można zrobić z gotowego soku cytrynowego z butelki albo świeżo wyciskanego. Aby uzyskać 1 szklankę soku potrzebujemy około 4 cytryn. Ja przepuszczam przez wyciskarkę wolnoobrotową, więc trwa to dosłownie kilka chwil.

     Zobacz przepis krok po kroku na klasyczną, domową lemoniadę z lodem, cytryną i miętą.

Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella

Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella

Filet z kurczaka z piekarnika
Filet z kurczaka z piekarnika.


 Przepis na fileta z kurczaka.

      Pyszny i szybki przepis na fileta z kurczaka pieczonego w sosie pomidorowym z oregano, bazylią, czerwoną cebulą, sosem balsamicznym, brązowym cukrem, czosnkiem, natką pietruszki lub koperkiem oraz serem mozzarella. 

Pieczony filet z kurczaka z dodatkiem balsamicznego sosu pomidorowego, ziemniaków lub ulubionej kaszy będzie świetnym pomysłem na obiad. 

Więcej przepisów na kurczaka:

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierś z kurczaka z piekarnika.

Filety z kurczaka z piekarnika.

  • w jakiej temperaturze piec pierś z kurczaka

  • ile czasu piec pierś z kurczaka

     Te cudownie aromatyczne filety z kurczaka z piekarnika robi się naprawdę szybko. Kurczaka piekę w wysokiej temperaturze (220 stopni), co dla niektórych może być przerażające ;) Jednak dzięki temu, pierś w piekarniku spędza niewiele czasu, a mięso jest soczyste i mięciutkie w środku.  Pieczenie fileta z kurczaka w tej temperaturze trwa średnio 20-25 minut. Czas pieczenia może się jednak różnić, w zależności od tego, jak grube są piersi z kurczaka, oraz czy piekarnik był wcześniej odpowiednio nagrzany

     Kurczak zanurzony w sosie pomidorowym, z ziołami i przykryty świeżo startą mozzarellą to smak, który zachwyci każdego. Możecie uwierzyć mi słowo, albo wypróbować przepis :)

Sałatka z pomidorów do obiadu

Sałatka z pomidorów do obiadu

 

sałatka z pomidorów do obiadu
Sałatka z pomidorów do obiadu.

Sałatka z pomidorów do obiadu.

     Pyszna i szybka sałatka do obiadu z pomidorów oraz marynowanej czerwonej cebuli. Sałatka doprawiona solą i mielonym pieprzem, z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doskonała surówka na szybko do obiadu.

Makaron z sosem truskawkowym

Makaron z sosem truskawkowym

www.e-ksiazkakucharska.pl
Makaron z truskawkami.

 Makaron z sosem truskawkowym.

    Szybki przepis na makaron z truskawkami :

Składniki:

  • około 200g makaronu, mogą być świderki, spaghetti itp.
  • sos truskawkowy przygotowany wg. tego przepisu>>>

Przepis na makaron w sosie truskawkowym:


Krok 1.
Krok 2.
  • Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć do miseczek i polać sosem z truskawek. Można udekorować połówkami świeżych truskawek i listkami mięty.
Miłego gotowania :)

makaron z sosem truskawkowym


Sos truskawkowy

Sos truskawkowy

 

sos truskawkowy


Sos truskawkowy.

Prosty i szybki przepis na sos truskawkowy z dodatkiem soku z cytryny, cukru i śmietanki. Idealny sos do makaronu, knedli albo ryżu. Przygotowanie jest banalnie proste, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy i gotowe. Ten sos truskawkowy można podać na ciepło, pamiętając, aby użyć śmietanki 30%



Sos truskawkowy składniki:

  • 450 g truskawek, umytych, bez szypułek i pokrojonych na mniejsze kawałeczki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany 18% lub 30%

Przepis na sos truskawkowy.


Krok 1.
  • Wszystkie składniki na sos truskawkowy zmiksować, doprawić do smaku i podawać na zimno lub po podgrzaniu.
Miłego gotowania!




Kompot z wiśni na zimę

Kompot z wiśni na zimę

kompot z wiśni
Kompot z wiśni.

 Kompot z wiśni.

     Przepis na kompot z wiśni do słoików na zimę. Kompot łatwy do zrobienia. Przygotowany z wiśni z pestkami - do wcześniejszego zużycia. Owoce można wydrylować. W ten sam sposób można przygotować kompoty z innych owoców. Różnica jest tylko w ilości cukru i czasie pasteryzacji - twardsze owoce pasteryzuje się dłużej. Z jabłek, gruszek lub pigwy usuwa się gniazda nasienne. Owoce pestkowe można używać z pestkami. 

     Inne przepisy na przetwory, które mogą Ci się spodobać:

Jak zrobić kompot z wiśni.


       Poniżej wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku kompotu z wiśni na zimę. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie go :) Polecam!

Super puszyste pancakes z truskawkami

Super puszyste pancakes z truskawkami

 

pancakes
Pancakes.


Pancakes.

     Pancakes - puszyste placuszki z truskawkami, nutą cytryny oraz wanilii. Fantastyczne na śniadanie, podwieczorek albo deser. Te pankejki są delikatnie lekkie w środku i mięciutkie z cudownie chrupiącą obwódką.

Zamiast truskawek można dodać jagody, borówki albo kawałeczki czekolady. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na pancakes, ponieważ zawsze mam pod ręką to, czego potrzebuję, aby je przygotować. Uwielbiam to, że wymagają tylko kilku prostych składników.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pancakes.

  Jak zrobić pancakes.

     Zazwyczaj zwykłe pancakes potrzebują tylko mąki, proszku do pieczenia, jajek, mleka i cukru.

Aby pancakes z truskawkami były ładne i puszyste dodałam odrobinę sody oraz soku z cytryny. Pankejki z owocami mają tendencję do ważenia ciasta, co powoduje, że stają się ciężkie oraz zbite. Soda oczyszczona w środowisku kwaśnym aktywuje się lepiej, stąd dodatek soku z cytryny - placuszki są mega puszyste. Takie środowisko zapewnia także maślanka. Można więc zrezygnować z soku cytrynowego i dodać maślankę zamiast mleka.

Te cudowne pankejki z truskawkami są naprawdę łatwe do zrobienia. Pamiętać należy jednak, aby kawałeczki truskawek dodać do ciasta przed samym smażeniem placuszków i nie mieszać go już od tego momentu. Poniżej przepis na dwa sposoby smażenia placuszków.


Kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać:

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

 

lemoniada truskawkowa
Lemoniada truskawkowa.

Lemoniada truskawkowa.

     Świeża domowa lemoniada truskawkowa z miętą i sokiem z cytryny - jest cudownie orzeźwiająca. Czy może być coś lepszego podczas gorących, letnich dni, niż szklanka zimnej i pysznej lemoniady truskawkowej?

Jak zrobić lemoniadę truskawkową.

     Aby zrobić lemoniadę truskawkową potrzebujemy tylko kilku prostych składników - truskawek, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, cukru, mięty i wody stołowej. Ta lemoniada z truskawek wymaga ugotowania syropu cukrowego. Przepis jest niesamowicie łatwy, a lemoniada truskawkowa pyszna i orzeźwiająca. Ten przepis łączy w sobie odpowiednie proporcje kwaśnej cytryny, cukru, truskawek i wody. 

     Lemoniada z truskawek będzie zdrowsza, zastępując cukier innym naturalnym słodzikiem. Można użyć miodu, stewii lub cukru brzozowego.


www.e-ksiazkakucharska.pl


Lemoniada z truskawek

     Najlepsza domowa lemoniada z truskawek. To zdecydowanie najbardziej pożądany przepis na lemoniadę, podajemy ją zaraz po przygotowaniu z dodatkiem kostek lodu, świeżą miętą i plasterkami cytryny.

  • ta lemoniada z truskawek to orzeźwiający letni napój wypełniony świeżymi truskawkami
  • idealna na wszystkie imprezy
  • można ją przygotować z  wyprzedzeniem
Makrela z grilla po indyjsku

Makrela z grilla po indyjsku

www.e-ksiazkakucharska.pl
Makrela z grilla.

 Makrela z grilla.

     Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne. 

Makrela grillowana.

     Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu i nie wymaga to większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw.

Jak zrobić makrelę na grillu.

   Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas grillowania posypujemy węgle przyprawą Garam Masala. Aromat jaki unosi się znad grilla...fantastyczny! :D

   Ryba grillowana w całości ma więcej smaku i jest bardziej soczysta niż zwykłe filety. Makrelę można również grillować w folii aluminiowej. Świetnie smakuje grillowana w piekarniku lub z grilla elektrycznego.

makrela z grilla
Makrela z grilla.

Skrzydełka z kurczaka w miodzie

Skrzydełka z kurczaka w miodzie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Skrzydełka z kurczaka w miodzie.

Skrzydełka z miodem.

Łatwe i pyszne skrzydełka z miodem. Kurczak z piekarnika z najbardziej niesamowitym kilku-składnikowym sosem miodowo-czosnkowym, który jest tak dobry, że zechcesz go używać do każdego mięsa! :D Syrop ma niezwykle wyważony smak - jest pikantny, słodki i czosnkowy jednocześnie.

Ten super łatwy przepis sprawia, że skrzydełka z miodem są mięciutkie w środku, a z zewnątrz chrupiące.

Skrzydełka z miodem i musztardą.

    Te delikatne i soczyste skrzydełka z miodem i musztardą to doskonały pomysł na szybki obiad. W przepisie tym nie ma marynowania kurczaka; nie potrzeba przygotowywać również oddzielnego sosu do podania. Wszystko dzieje się w jednym garnku.

 Skrzydełka z piekarnika w miodzie.

Wypróbowany, pyszny przepis na chrupiące skrzydełka z piekarnika w miodzie z dodatkiem musztardy francuskiej i Dijon. Skrzydełka doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny, papryką, rozmarynem i natką pietruszki.

Wypróbuj także takich przepisów na kurczaka:

Możesz także polubić:

Kokosowe stripsy z kurczaka

Kokosowe stripsy z kurczaka

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kokosowe stripsy z kurczaka.

Stripsy z kurczaka.

     Pyszne i soczyste paski kurczaka w chrupiącej kokosowej panierce. Można je przygotować i podawać na wiele sposobów. Skorzystaj z przepisu i przygotuj stripsy z kurczaka jak prawdziwy mistrz!

  • delikatne drobiowe mięso otoczone chrupiąca panierką Panko z wiórkami kokosowymi
  • kurczak marynowany w mielonej papryce, czosnku, soli i cayenne
  • uwielbiane przez dzieci i dorosłych
  • doskonałe na obiad, przekąskę, kolację albo lunch do pracy

Stripsy


     Do przygotowania stripsów możecie użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw do drobiu. Delikatne i soczyste kawałki kurczaka o czosnkowo- paprykowym smaku. Stripsy panierowane w Panko dla większej chrupkości. Można je upiec lub usmażyć na głębokim oleju. 


www.e-ksiazkakucharska.pl
Stripsy.

Stripsy z kurczaka przepis.

     Ten łatwy i szybki przepis na chrupiące stripsy z kurczaka jest u mnie od lat. Jest trochę adaptacją innego ulubionego przepisu: Stripsy z kurczaka>>>

  • przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu:
  • składniki są łatwo dostępne i niedrogie
  • stripsy można upiec w piekarniku lub usmażyć
  • minimum bałaganu
  • przepis na najlepsze, domowe stripsy z kurczaka

Jak zrobić stripsy z kurczaka.

     Mój przepis rozpoczyna się od przygotowania marynaty z czosnku, czerwonej papryki, maggi, soli, cayenne, soku z cytryny i odrobiny oleju. Paseczki z kurczaka marynujemy przez minimum 30 minut, najlepsze jednak będą jeżeli pozwolimy im marynować się nieco dłużej (nawet przez całą noc).


Zobacz jak zrobić stripsy z kurczaka o czosnkowo-cytrynowym smaku, smażone w chrupiącej panierce Panko.
Sos czosnkowy Tzatziki

Sos czosnkowy Tzatziki

 

sos tzatziki
Sos tzatziki.

Sos tzatziki.

Przepis na grecki sos tzatziki.

     Pyszne greckie tzatziki - sos jogurtowo-czosnkowy z zielonym ogórkiem, świeżym koprem albo miętą i sokiem z cytryny. Ten łatwy, zdrowy i oryginalny przepis można wykonać w mniej niż 15 minut.

Składniki na oryginalny sos tzatziki:

  • 1 długi, świeży ogórek
  • sól, pierprz
  • 1 duży ząbek czosnku
  • gęsty jogurt grecki
  • świeży koperek lub mięta (połączenie obu też pyszne)
  • sok z cytryny do smaku
  • oliwa z oliwek do pokropienia gotowego tzatziki

Oto podstawowe składniki sosu tzatziki. Taki przepis może służyć jako punkt wyjścia do stworzenia swojego ulubionego sosu :) 

Ponieważ jogurt grecki może mieć różny stopień kwaśności, nie podaję dokładnie ilości soku z cytryny. Warto doprawiać według własnego uznania. 

 Sos tzatziki do czego.


Tzatziki to niezwykle wszechstronny sos, który podajemy szczególnie często latem, do potraw z grilla. Koniecznie schłodzony, idealnie pasuje do grillowanej karkówki albo kurczaka.


Oto kilka pomysłów z czym jeść greckie tzatziki:

Racuchy na maślance

Racuchy na maślance

racuchy na maślance
Racuchy na maślance

Racuchy na maślance.


Przepis na racuchy na maślance.


     Racuchy na maślance - cudownie puszyste, lekkie i mięciutkie, ze złotymi i chrupiącymi brzegami. Przepis jest bardzo prosty i warty wypróbowania. 

Idealne ciasto na racuszki z maślanką.


 Przepis na racuchy z maślanką, proszkiem do pieczenia, sodą i stopionym masłem. Proporcje składników są idealnie dobrane, a racuszki przepyszne. Ciasto jest gęste i kremowe. Do ciasta można dodać starte jabłka, jagody, pokrojone na mniejsze kawałeczki truskawki albo banany.

Dla idealnie puszystych racuszków, ciasto powinniśmy odstawić na chwilę, aby 'odpoczęło'. Kiedy zaczynam smażyć placuszki zaraz po przygotowaniu ciasta zazwyczaj pierwsza partia jest cienka i płaska. Ponad to im mniej mieszamy ciasto, tym racuchy są grubsze i bardziej puszyste. Nie należy się przejmować jeżeli pozostanie kilka grudek. Zwykle rozpuszczają się, kiedy ciasto odstawiam aby 'odpoczęło'.

Usmażone racuszki na maślance podawać z miodem, syropem klonowym, owocami, lodami, cukrem pudrem lub schłodzonym jogurtem owocowym.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy na maślance.
Sałatka izraelska: autentyczny izraelski przepis

Sałatka izraelska: autentyczny izraelski przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka izraelska.

 Sałatka izraelska.

Izraelski przepis na sałatkę z bardzo drobno posiekanych warzyw oraz ziół.

     Oto prosty, autentyczny przepis na sałatkę izraelską z drobno posiekanych warzyw, świeżych ziół, cytryny i oliwy z oliwek. Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa sałatka, która doskonale pasuje do grillowanego mięsa np. kurczaka Shawarma (przepis>>>), można podać do niej falafel, chlebek pita, sos tahini albo hummus. Przepyszne!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Israeli salad.

Jak zrobić najlepszą sałatkę izraelską - kilka wskazówek!

  • Sałatka izraelska jest łatwa do zrobienia, jednak swój fantastyczny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym, świeżym składnikom. Dojrzałe, wygrzane w słońcu letnie pomidory naprawdę robią ogromną różnicę!  
  • Wszystkie składniki powinny być bardzo drobno posiekane. Właściwie im drobniej tym lepiej! Nie można się spieszyć, po prostu trzeba się tym cieszyć, a sałatka wyjdzie obłędna. Bardzo pomaga odpowiednio dobrany, ostry nóż (zwłaszcza przy krojeniu pomidorów).
sałatka izraelska
Sałatka izraelska.

Orzeźwiająca, bliskowschodnia sałatka z drobno posiekanych warzyw oraz ziół, zwana sałatką izraelską to fantastyczny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Jest zdrowa, wegańska i bezglutenowa - idealna na lato! Najlepsza, kiedy jest wykonana ze świeżych, letnich pomidorów.

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger