Prawdziwy rosół z kury
Rosół z kury. |
Rosół z kury.
Rosół z kury to jest niekwestionowany król wśród zup na moim stole. Rozgrzewający, zdrowy i dobry rosół z kurczaka z makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki - pozycja obowiązkowa w zimowym menu. Przepis jest prosty i sprawdzony, a rosół przepyszny i sycący.
Jak zrobić rosół z kury.
Ugotowanie rosołu jest łatwe, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Najpyszniejszy to ten wykonany od podstaw, gotowany powoli z całej kury z marchewką, pietruszką, selerem, podpaloną cebulą i porem. Koniecznie z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.
Jest to jeden z tych przepisów, do którego wracam bardzo często.
Rosół z kury. |
Co można podać do rosołu:
- makaron, łazanki, kołduny lub pierogi
- makaron z naleśników
- kluski lane, kładzione
- groszek ptysiowy
- małe grzanki
- ryż
- posiekany koperek lub natkę pietruszki
- sałatę pokrojoną w paski
- marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę
- pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki
- pulpety z cielęciny lub wątróbki
- gołąbki z kapusty pokrojone w plastry
Ten przepis na domowy rosół z kury opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie oznacza, że nie ma innych, które można dodać, aby uczynić rosół swoim własnym :)