Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sos majonezowo-czosnkowy

Sos majonezowo-czosnkowy

 

sos majonezowo-czosnkowy
Sos majonezowo-czosnkowy.

Sos majonezowo-czosnkowy.

Kremowy i delikatny sos jogurtowy z majonezem, czosnkiem i posiekanym koperkiem. Sos majonezowo-czosnkowy doprawiony octem jabłkowym, solą oraz pieprzem. Wspaniały dodatek do sałatek, do jajek, kurczaka, szynki. Doskonały sos majonezowy do sałaty lodowej. 

Ten przepis na sos majonezowo-czosnkowy potrzebuje tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki:

  • czosnek - można użyć mielonego czosnku albo świeżego startego na tarce lub przeciśniętego przez praskę. Ilość warto dostosować do własnych preferencji smakowych.
  • jogurt - w przepisie używam gęstego jogurtu greckiego, daje on fajną, kremową i zwartą konsystencję sosu (fantastyczny do jajek); można jednak użyć gęstego jogurtu naturalnego, ewentualnie gęstej kwaśnej śmietany
  • koperek - może być świeży, drobno posiekany albo suszony
  • majonez - im lepszej jakości, tym całość będzie smaczniejsza.

Inne wypróbowane przepisy na inne niesamowite sosy:

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

 

zupa pomidorowa z tortellini
Zupa pomidorowa z tortellini.

Cudownie kremowa i pełna bogatego smaku klasyczna zupa pomidorowa z dodatkiem mięciutkiego tortellini i szpinaku.


     Zupa pomidorowa wzbogacona mięciutkim makaronem tortellini, szpinakiem i parmezanem z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i bazylią. Pyszny i łatwy przepis na klasyczną pomidorową, którą możemy przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy, że ugotujemy zupę pomidorową bez tortellini, taką można przechować w lodówce, a następnie podgrzać, dodając ugotowany oddzielnie makaron. Zupę można także zamrozić - szczelnie zamknięta, doskonale się przechowuje nawet do 2 miesięcy.

Jest to bardzo fajny przepis na zupę pomidorową :) Do zupy można użyć suszone, mrożone albo świeże tortellini. Używając świeżego tortellini, czas gotowania zupy należy odpowiednio skrócić. 

Ta domowa zupa pomidorowa jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie.


Zupa jest ugotowana na lekkim bulionie, nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników. Latem doskonała będzie zupa na świeżych pomidorach, natomiast w zimie zupę pomidorową możemy ugotować na pomidorach z puszki.

Najdoskonalsza zupa pomidorowa z tortellini, szpinakiem i świeżymi ziołami.


Inne przepisy na domową zupę pomidorową:

Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku

Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku

kaczka po chińsku
Kaczka po chińsku.

 Kaczka pieczona po chińsku - delikatna i soczysta z chrupiącą, złotą i aromatyczną skórką.

    Ten przepis na kaczkę z piekarnika zapewnia nie tylko fantastyczny, prawdziwy smak kaczki, ale także niezwykle chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Sekretem fenomenu kaczki po chińsku jest odpowiednie jej przygotowanie, które, patrząc na przepis, może wydawać się nieco czasochłonne i trudne. Tak naprawdę jednak, kaczka po chińsku, to tylko kilka składników i niewiele pracy własnej :)

Najlepszy przepis na świąteczną kaczkę po chińsku.

    Kaczka po chińsku, przygotowana według tego tradycyjnego przepisu to prawdziwy hit na świątecznym stole! Oto kilka wskazówek jak przygotować fenomenalną pieczoną kaczkę na święta (dokładny przepis znajduje się niżej):

  • Oczyszczoną i suchą kaczkę nacieramy uprażoną na suchej patelni solą morską oraz czarnym pieprzem - kaczkę odkładamy w chłodne miejsce na około 1 1/2 - 2 godziny.
  • Kolejnym ważnym krokiem jest zanurzenie kaczki w gorącym syropie cukrowym. W tradycyjnym przepisie kaczkę polewa się syropem kukurydzianym zagotowanym z wodą (na 8 filiżanek wody ok. 1 filiżanka syropu kukurydzianego). 
  • Kaczkę należy osuszyć w przewiewnym miejscu, a następnie upiec w piekarniku.
  • Ostatnim elementem układanki jest usmażenie kaczki w głębokim oleju. Dzięki temu skórka jest niezwykle chrupiąca, złota a mięso kaczki zachowuje swoją soczystość i fantastyczny smak. Przed smażeniem można kaczkę podzielić na mniejsze kawałki, albo usmażyć ją w całości.
Po usmażeniu, kaczkę po chińsku odstawiamy po przykryciem na kilka-kilkanaście minut, aby soki przestały się gotować i równomiernie rozprowadziły się po mięsie w środku.

Kaczkę po chińsku można podawać z naleśnikami. Każdy kawałek kaczki zanurzać w paście sojowej, a następnie zawinąć razem z kawałkiem dymki i szczypiorkiem w naleśnik.

Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą

Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą

sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą
Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą.

 Uniwersalna i niezawodna sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą, z niesamowitym kremowym sosem!

     Sałatka z jajek ugotowanych na twardo, z groszkiem, kukurydzą i korniszonami w pysznym sosie z majonezem, jogurtem greckim, octem, musztardą Dijon, mielonym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Moja sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą jest pełna smaku i prostych dodatków. Istnieje jednak wiele różnych dodatków, dzięki którym sałatka będzie jeszcze lepsza:
  • chrupiący boczek
  • szynka
  • salami
  • oliwki
  • tuńczyk
  • curry w proszku

Więcej przepisów na sałatki z majonezem:

Szybka zupa pomidorowa

Szybka zupa pomidorowa

Szybka zupa pomidorowa
Szybka zupa pomidorowa.

 Delikatna i kremowa szybka zupa pomidorowa na rosole. 

Ta domowa, szybka zupa pomidorowa jest łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Może być także przygotowana w wersji wegańskiej, jeżeli użyjemy rosołu z warzyw. Przepis na pomidorową opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych, świeżych pomidorów latem, albo pomidorów z puszki w zimie.

Prosty przepis na klasyczną pomidorówkę, którą zrobisz dosłownie w mgnieniu oka.

     Domowa, szybka do zrobienia zupa pomidorowa jest doskonała na każdy dzień tygodnia. Zrobiona od podstaw w mniej niż 30 minut. Zdrowa, niskokaloryczna, wypełniona niesamowitymi smakami pomidorówka, którą można zrobić na wiele różnych sposobów. Oto kilka z moich ulubionych:

Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw.

Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw.

 

Bigos świateczny
Bigos świąteczny.

Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty.

     Cudownie przyprawiony domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, z grzybami, cebulą, czosnkiem i chrupiącym boczkiem. Przepis na świąteczny bigos na mieszanym mięsie wieprzowym oraz delikatną wołowiną i różnymi gatunkami wędzonych kiełbas. Bigos gotowany od podstaw na esencjonalnym rosole z mięsa i warzyw. Jednym ze składników, który uwielbiam dodawać do świątecznego bigosu są jabłka. Nadają one niezwykłego, winnego aromatu. To jest naprawdę super! Możesz dodać kilka innych składników, aby był to Twój własny bigos :)


bigos przepis
Bigos przepis.


Jak zrobić świąteczny bigos krok po kroku.

     Najlepszy przepis na świąteczny bigos to ten przygotowany od podstaw, krok po kroku. Uwielbiam przepisy, w których dodaję składniki do jednego garnka i pozwalam im na długie, powolne gotowanie, aż będą gotowe.

  • Zaczynamy od ugotowania esencjonalnego rosołu na różnych mięsach i włoszczyźnie. Na końcu mięso powinno być miękkie, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Przepis na ten bigos podaje użycie wieprzowiny oraz wołowiny, ale można dodać także kurczaka, jagnięcinę, cielęcinę, królika itd.
  • Aby stworzyć bazę smakową potrzebne są warzywa: kapusta kiszona oraz słodka, cebula, marchew, korzeń pietruszki, seler, czosnek, por.
  • Najważniejszym składnikiem świątecznego bigosu są przyprawy np.: kminek, ziarna jałowca, ziela i pieprzu, liście laurowe.
  • Aby uzyskać wyjątkowy wędzony smak i aromat bigosu, nie może w nim zabraknąć różnych gatunków wędzonych kiełbas oraz wędzonego boczku.
  • W tradycyjnym bigosie nie może także zabraknąć suszonych, polskich śliwek, jabłek oraz czerwonego wina, dzięki temu nasz świąteczny bigos uzyskuje piękny, głęboki brązowy kolor i cudowny smak.

Świąteczny bigos - bogaty i obfity z intensywnym smakiem, doskonały za każdym razem!


     Godziny powolnego gotowania na małym  ogniu tworzą najlepszy bigos świąteczny. Wszystkie smaki i przyprawy łączą się idealnie ze sobą i mięso staje się niezwykle miękkie i delikatne.

     Bigos występuje w różnych rodzajach: myśliwski, litewski, staropolski. Możesz przygotować go jesienią, używając wyłącznie kiszonej kapusty. Później konieczna jest domieszka słodkiej kapusty, a pod koniec zimy należy mieszać obie postaci kapusty pół na pół.


Inne przepisy na bigos:

Grillowana dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem - grill elektryczny TEFAL Optigrill + XL

Grillowana dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem - grill elektryczny TEFAL Optigrill + XL

 

dorada z grilla
Dorada z grilla.

Idealna, soczysta ryba z grilla - dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem na grillu elektrycznym Optigrill+XL.

     Dorada grillowana z masłem czosnkowym, rozmarynem oraz natką pietruszki, doprawiona gruboziarnistą solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny - z klasą, fantazyjna i niezwykle łatwa do wykonania ryba z grilla. To masło czosnkowe jest sensacyjne; najlepsza kombinacja smaków: masła, czosnku, przypraw i ziół!

Ten  prosty i łatwy przepis wykorzystuje rybę w całości. Dorada z grilla ma delikatny i pełny smak, a zarazem przepyszną, złotą i chrupiącą skórkę.

Przez lata próbowałam tak wiele przepisów i technik na idealną rybę z grilla i za każdym razem, muszę przyznać, kończyło się to mniejszym lub większym rozczarowaniem. W końcu, po wielu, wielu tygodniach szukania, sprawdzania i porównywania w moim domu pojawił się Tefal Optigril+XL :) No po prostu cudowne urządzenie! SERIO :) Z tym urządzeniem domowe grillowanie to dosłownie bułka z masłem. Warzywa, mięso, bułki itd. grilluje w kilka minut; urządzenie zawiera ponadto 9 automatycznych programów do grillowania (czerwone mięso, drób, panini/kanapki, burger, owoce morza, boczek, kiełbaski, wieprzowina). Cudowne, intuicyjne urządzenie! Pod przepisem jest link do sklepu. Jeżeli ktoś z Was poszukuje, to z czystym sumieniem polecam :)

Podczas grillowania nie ma nieprzyjemnego zapachu smażonego tłuszczu, spływa on do specjalnej tacki dołączonej do grilla. Co się z tym wiąże, brak jest też dymu, tak więc spokojnie można grillować w domu.


Grill elektryczny OPTIGRILL+XL
Grill elektryczny OPTIGRILL+XL

     Zapomnij o suchej, przesmażonej rybie, z tym elektrycznym grillem za każdym razem zrobisz idealną rybę z cudowną, chrupiącą skórką i przepysznym, delikatnym, soczystym środkiem.  Rybę wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami, a grill wykona całą resztę.

Jak grillować rybę.

     Przygotowaną rybę umieszczamy na rozgrzanym grillu elektrycznym - urządzenie powiadamia, kiedy płyty grzewcze osiągną odpowiednią temperaturę do grillowania. Dzięki dokładnie przylegającej górnej pokrywie, ryba grilluje się równomiernie i równocześnie z góry i z dołu. Mięso nie przykleja się i nie ma potrzeby odwracania ryby - w ogóle nie ma potrzeby , aby do niej zaglądać, dopóki grill nas nie zawoła ;) 

W kilka chwil można przygotować także dodatki do ryby, jak: grillowane szparagi, zieloną fasolkę, plastry ziemniaków, bakłażana, cukinię itd.

Prawdziwy rosół z kury

Prawdziwy rosół z kury

przepis na rosół
Rosół z kury.

Rosół z kury.

     Rosół z kury to jest niekwestionowany król wśród zup na moim stole. Rozgrzewający, zdrowy i dobry rosół z kurczaka z makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki - pozycja obowiązkowa w zimowym menu. Przepis jest prosty i sprawdzony, a rosół przepyszny i sycący.

Jak zrobić rosół z kury.

      Ugotowanie rosołu jest łatwe, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Najpyszniejszy to ten wykonany od podstaw, gotowany powoli z całej kury z marchewką, pietruszką, selerem, podpaloną cebulą i porem. Koniecznie z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.

Jest to jeden z tych przepisów, do którego wracam bardzo często. 

przepis na rosół
Rosół z kury.

Co można podać do rosołu:

- makaron, łazanki, kołduny lub pierogi
- makaron z naleśników
- kluski lane, kładzione
- groszek ptysiowy
- małe grzanki
- ryż 
- posiekany koperek lub natkę pietruszki
- sałatę pokrojoną w paski
- marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę
- pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki
- pulpety z cielęciny lub wątróbki
- gołąbki z kapusty pokrojone w plastry


Ten przepis na domowy rosół z kury opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie oznacza, że nie ma innych, które można dodać, aby uczynić rosół swoim własnym :)

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym

www.e-ksiazkakucharska.pl
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.


Cudowne, łatwe polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie musztardowo-miodowym ze śmietaną, czosnkiem, chili, szałwią i grzybami. Polędwiczki  doprawione świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sosem Worcestershire i sojowym. 

Rozpieszczaj siebie lub swoich bliskich, dzięki temu niesamowitemu przepisowi na kotleciki wieprzowe.

Delikatne i soczyste polędwiczki wieprzowe - przepis łatwy do wykonania i gotowy w mniej niż 40 minut.


     Ten przepis na polędwiczki w sosie musztardowym obiecuje łatwe i pyszne gotowanie. Nie ma tutaj marynowania mięsa i nie trzeba robić osobnego sosu do podania - wszystko dzieje się na jednej patelni.
Musztarda jest niezwykle pysznym dodatkiem do wielu przepisów, a odrobina miodu, czosnku i kremowej śmietanki daje Ci patelnię pełną najsmaczniejszego sosu, którym nasączone zostaną polędwiczki wieprzowe.

Pyszne dodatki do polędwiczek:

WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić

WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić



żurek wielkanocny
Domowy żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny


Mój ulubiony przepis na żurek wielkanocny na zakwasie pszennym, z chrupiącym, wędzonym boczkiem, podsmażoną cebulą, białą kiełbasą i jajkiem. Żurek doprawiony chrzanem, czosnkiem i majerankiem, z dodatkiem suszonego grzybka i liści laurowych.

Żurek

     Tradycyjny żurek wielkanocny jest bardzo łatwy do zrobienia i smakuje niesamowicie. Składniki są proste i niedrogie. Ugotowanie żurku zajmuje około 40 minut od początku do końca. Nie jest tak źle, zwłaszcza, że jakieś 20-25 minut tego czasu to tylko czekanie, podczas gdy żurek już się gotuje.

To jest prosty, niezawodny i sprawdzony przepis na żurek wielkanocny. Wszystko czego potrzeba, to bulion, kiełbasa, zakwas na żurek, ulubione przyprawy i dodatki.

     Ugotowanie żurku jest bardzo proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Żurek utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobrze. Przechowywany w lodówce, w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość kilka dni.

Więcej łatwych przepisów na barszcze i żury na Wielkanoc:
KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY

KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY




www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z cielęciny














Kotlety mielone z cielęciny. 


Delikatne, soczyste i pulchne kotlety mielone z cielęciny z podsmażoną cebulką i wątróbką. Mielone doprawione majerankiem i gałką muszkatołową. Pyszny i łatwy przepis na niedzielny obiad. To danie jest niezwykle wszechstronne. Do mielonych możesz podać gorące, tłuczone ziemniaki, maślane puree z kalafiora, trochę zielonej fasolki albo groszek, pieczone warzywa, ulubioną surówkę itd.

Jeżeli kochasz smażone, soczyste kotlety mielone, to pokochasz ten smaczny przepis!

Najsmaczniejsze kotlety mielone.


     Wątróbka oraz podsmażona cebulka nadają kotletom niesamowitego smaku. Ten przepis potrzebuje tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze kotlety:
mięso mielone z cielęciny, wątróbka, cebula, jajka i przyprawy.  Przepis opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku. 

Inne wypróbowane przepisy na kotlety mielone:


Jajecznica z serem

Jajecznica z serem

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Jajecznica z serem.

Jajecznica z serem.

     Kremowa, pulchna i puszysta jajecznica na maśle z niebieskim serem pleśniowym i czerwoną papryką.

Składniki :

  • 5 świeżych jaj
  • około 100g ulubionego sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 niewielkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki masła

Przepis na jajecznicę z serem:


Krok 1.
  • Jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem.
Krok 2.
  • Na patelni rozgrzać lekko masło, dodać pokrojoną w niewielką kostkę paprykę.
  • Następnie wlać jajka, wkruszyć ser z niebieską pleśnią - całość podgrzewać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu wymieszać jajecznicę drewnianą łyżką tak, aby była w dużych pulchnych kawałkach. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Więcej łatwych przepisów na jajecznicę:

Miłego gotowania!


Sałatka pomidorowa z najbardziej niesamowitym sosem

Sałatka pomidorowa z najbardziej niesamowitym sosem

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka z pomidorów do obiadu.

Łatwa sałatka pomidorowa do mięs.

     Sałatka pomidorowa do pieczonych i duszonych mięs z cebulą i sałatą rzymską. Swój smak zawdzięcza niesamowitemu sosowi z czosnkiem, parmezanem, miodem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pokochasz tą prostą sałatkę, która doskonale uzupełni Twoje grillowane mięsa, łososia albo pieczonego kurczaka.

Ta sałatka z pomidorów jest jedną z najlepszych i najprostszych sałatek jakie zrobisz!

Sałatka pomidorowa do obiadu.

     Jak widać na zdjęciach, do sałatki potrzeba niewielu  głównych składników, a tak dokładnie wystarczą ich tylko 3:

  • pomidory
  • ulubiona sałata
  • czerwona cebula
Sałatka z pomidorów i cebuli to szybki i prosty dodatek do obiadu. Jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest nie drogie i łatwo dostępne. Przygotowanie sałatki zajmuje mniej niż 15 minut od początku do końca.

Inne przepisy na sałatki z pomidorami:
Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami

Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami.

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-serowym.

Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z brokułami i parmezanem.

    Smażone, chrupiące, soczyste filety z kurczaka w gładkim i kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem, musztardą Dijon, smażonym boczkiem, parmezanem i ziołami.

Kurczak w sosie z brokułami - taki obiad zrobisz w mniej niż 30 minut.

    Jak za chwilę się przekonasz, do tego przepisu potrzeba tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki.

Czosnek - można użyć mielonego lub świeżego startego na tarce albo przeciśniętego przez praskę. Świeży czosnek zwykle daje więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika.

Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon. Mona użyć suszonych albo świeżych.

Chrupiące kawałeczki smażonego boczku to kolejny pyszny element tego dania.

Białe wino - aby sos był naprawdę niezwykły w smaku, trzeba użyć dobrej jakości białego, wytrawnego wina. Rozumiem, że wielu czytelników, z różnych powodów, nie może włączyć wina do posiłków, dlatego można zastąpić go bulionem z kurczaka albo warzywnym.


kurczak z brokułami
Kurczak z brokułami.

Delikatne kotlety z kurczaka gotowane w kremowym sosie śmietanowym z brokułami, to łatwy i pyszny przepis na szybki obiad, kolację albo lunch do pracy.

     Ten kurczak to danie niezwykle wszechstronne. Możesz podać gorące tłuczone ziemniaki, maślane puree z kalafiora, trochę zielonej fasolki albo groszek. Doskonale smakuje z ryżem i sałatą z pomidorami i czerwoną cebulą.

Więcej ulubionych przepisów na kurczaka:

Mój przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z brokułami opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać, aby uczynić go swoim własnym :)

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger